Mi az oka jelenleg a benzin és a gázolaj ára közötti nagy különbségnek?
Nekem valami olyasmi rémlik, hogy a hajózásban volt mostanában egy olyan változás, hogy a nagy kereskedelmi hajókat eddig mindenféle kőolajipari hulladékkal lehetett hajtani, és ezen szigorítottak mert nem tett jót a vizeknek a sok kénsav, ami a pakura és egyéb maradékok elégetése után belement.
Ez elég jelentősen felnyomta a normál (finomított, kéntelenített) dízel iránti keresletet.
"és nincs akkora szervízköltség a benzinesnél."
Dehogy nincs! Épp csak most lesz akkora. Már a benzinesekben is ugyan úgy ott a turbó, a közvetlen befecskendezés, sőt a részecskeszűrő is.
A fűtőolajos magyarázat nekem azért sántít, mert akkor előző években hogyhogy nem adott ez okot ilyen mértékű emelésre?
A hajós érv pedig azért bukik meg számomra, mert hogyhogy ez csak ebben az országban érzékelhető? Máshol Európában nem drágult ilyen mértékben a gázolaj. Sőt, sok helyen még mindig olcsóbb a benzinnél: [link]
Nekem ez inkább a Mol helyi spekulációjának tűnik. Mivel elég sok a dízel jármű, ezzel próbálnak extra profitra szert tenni.
"Én hallottam olyanról hogy ez általa akarnák csökkenteni a kintről behozott régi dízelek mennyiségét, hogy ne érje meg annyira."
Nem emiatt van, még Németországban is most tolták fel 15-20 centtel a gázolaj árát.
Pont ma este mondták a híradóban, hogy Európa legtöbb országában a gázolaj az olcsóbb. Németországot hozták fel példának, ahol pot annyival olcsóbb a gázolaj a benzinnél, mint amennyivel nálunk drágább.
Azt a magyar GDP növekedésével magyarázták. Állítólag a dübörgő magyar gazdaság miatt drágult ennyire a gázolaj. Most állítólag az ipar és a mezőgazdaság Magyarországon sokkal több gázolajat használt fel mint az előző években és ez nyomta fel az árat.
Nem én találtam ki a fentieket, ezt mondták. Ettől függetlenül továbbra is le lehet pontozni, ha az illetőnek ettől teszem szebbé a napját!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!