Szerintetek mi a legtahóbb szabálysértés (autó-) vezetés közben?
Gyalogosok vagy kerékpárosok veszélyeztetése.
Bár az lehet, hogy már nem is szabálysértés, hanem egyenesen bűncselekmény.
A fentiekkel egyetértek, hogy ezek súlyos dolgok, de nem tahósághoz sorolom.
Írok egy példát arra, szerintem mi az.
Keskeny egyirányú utca.
A kertből kijön elém egy kocsi. Eddig még oké volt.
Megáll (ekkor már nekem is meg kellett állnom. Középkorú nő utasa komótosan kiszáll. Leveszi kényelmesen a kardigánját, szépen összehajtogatja, cseppet sem sietősen beül. Ekkor már sor alakult ki mögöttünk.
Elindulnak, én is mögöttük.
Közben látom balra, a füvön álló kocsi elkezd tolatni. Pont nekem jönne. Nem is érzékel talán? Röviden odapöttyentek a kürtre.
Erre egy bácsi kiszáll, oda jön hozzám: Tolasson hátra.
Jó fej akartam lenni, de most neki segítsek, vagy induljon el hátra az egész sor?
Nem mozdultam, mutatok hátra, mi van.
Visszaül, s folytatja a tolatást.
Hátra figyelve nagyon megyek én is vissza. Mondom kiáll, s végre mehetünk. Kb. 20 métert curükkoltunk így.
És mi végre volt ez az egész?
A két kocsi helyett cserélt. A tolatós helyére állt az első kocsi, a bácsi meg egy kicsit arrébb ment ki a fűre.
Szóval úgy tartottak fel egy csomó embert, hogy nem is mentek sehova.
Kedvencem még a kanyarodó sávban elmenni a dugó miatt álló sor mellett, majd befurakodni.
Hasonló az M3 bevezetőn a benzinkúthoz ki, ott átdöngetni, végül a leállósávban elmenni a sor mellett, s ahol az Újpalotai/Újpesti lehajtó kezdődik, ott visszapofátlankodni.
Betolatnál a parkolóba (index megy, tolatólámpa szintén), s egy szemfüles beáll gyorsan.
Van még jó pár.
Hogy melyik a legdurvább, nem tudom.
Kérdés, hogy tahóságnak számítjuk-e a konkrétan emberéletet veszélyeztető dolgokat... pl. lakott területen 120-zal zúzni áthajtva a piroson.
Ha csak szimpla tahóságokat nézünk, számomra ezek szokták kihúzni a biztosítékot:
- csalinkázik össze-vissza a buszsávból, úgy, hogy a busz nem tud tőle menni vagy megállni a megállóban
- rodeózás a parkolóban este 11kor, veretés, gizdulás
- büntetőfékezés
ami meg nem valószínűleg nem szabálysértés (nem vezetek, így nem tudom a KRESZT A-tól Z-ig), de tahóság, az a másik autósnak, biciklisnek, gyalogosnak ocsmányságokat beszólás, aludoboz nekikdobása kocsiból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!