Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Sárvédő javitó ivvel mit kell...

Tele kérdése:

Sárvédő javitó ivvel mit kell csinálni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Vásároltam egy autót,és a jobb hátsó sárvédője kicsit korrodált,de kaptam hozzá újonnan vásárolt javitó ivet.Szeretném kvöetkező műszakiztatásig megcsináltatni,de nem teljesen értem,hogy most ezzel az ivvel mivan.Ezt belefogják hegeszteni belülről,vagy ez csak minta?Keresgéltem a neten,de nem találtam rá választ,hogy ezt hova,miért és hogyan teszik.Egyébként a szerelő biztos tudja,de engem érdekel. :)

2018. okt. 30. 18:53
 1/3 anonim ***** válasza:
Sárvédő-javítóívet hátsó sárvédőknél szoktak használni, mert azok nagyobb felületűek, mint az elsők, de a kerékjárati ív kisebb rajtuk. Ha a rohadás az íven indul meg, akkor nem kell táblalemezből képtelen formát kalapálni vagy az egész sárvédőt cserélni - ez utóbbi sokszor elég bonyolult, mert a sárvédőt gyakran a hátsó tetőoszloppal, a tetőkerettel, az első oszloppal és a küszöbbel együtt egyszerre préselik, nagy felületen kapcsolódik a többi elemhez, nehézkes illeszteni. Szóval ha a kerékjárati ív el van rohadva, akkor szakszerű javítás esetén az ívet körbe kell vágni a javítóívnél kisebb méretre, majd a lemez szélét lépcsősre kell peremezni és szabályosan elosztva lyukakkal kell ellátni. Ha ez jól sikerül, a lépcsős peremezésbe pont belefekszik a javítóív és hátulról a lyukaknál védőgázas hegesztővel összehegeszthető a két lemez, majd a varratok lecsiszolása után egész jó korrózióvédelmet lehet kialakítani és a fényezés előkészítésénél aránylag kevés kittet kell használni, ami jót tesz a festés élettartamának. Kevésbé szakszerű megoldásnál az ívet körülbelül olyan méretre és formára vágják körbe, mint a javítóív, majd a két lemezt élben varrják össze pálcás "kerítésheggesztő" trafóval. Ilyenkor a kittre nagyobb szerep hárul a festés előkészítésekor, a korrózióvédelem és a javítás várható élettartama alacsonyabb, sokszor furcsa szögben állnak az egyes domborulatok a sárvédőn, de óccsó a javítás, ez pedig verhetetlen szempont.
2018. okt. 30. 19:11
 2/3 A kérdező kommentje:
Tehát ha jól értelmezem,a rohadt részt kivágják,majd a javitó ivből is,és odahegesztik a régi helyére?A hegesztés nem puposodik ki a lemezből? Egyébként azon gondolkoztam,hogy van-e olyan opció,hogy ki kittelni,mert végülis rohadva nincs,csak rozsdás,és az se nagy felületen,és igen sajnos az pont a kerékivben.
2018. okt. 30. 19:16
 3/3 anonim ***** válasza:

A hegesztés jó esetben nem "púposodik ki". Ha a második verzió szerint Ezermester Pistabá csinálja élben varrva, miközben Kétbalkezes Sanyika tartja oda a lemezt, akkor az életben nem lesz ott sík semmi, de két sörér' ne várjon az ember csodát. Ha szépen megperemezik a lemezt és hátul van a varrat, azt csiszolással, kitteléssel úgy el lehet tüntetni, hogy nem is látszik utána a nyoma.

A kitteléses javítás egyébként a korrózió elfedésének másik nagy okossága. Én ugyan nem ajánlom, de ha neked ez a szíved vágya, úgyis megoldod. A lemezt sajnos nem lehet kittel pótolni, mert valamennyire köt ugyan az acélhoz, de nehéz és rideg. Vagyis a rázkódástól elenged a kötés, az alakváltozástól pedig repedezik. Ennek ellenére már láttam olyan bátor jelentkezőt, aki kétkomponensű kittből alkotott morcosítást az autó elejére. Hála az égnek csak két hétig volt rondán csálé, amíg le nem esett az egész.

Ha még nem rohadt át a lemez, csak felületi rozsda van rajta, azt a javítóív nélkül is el lehet tüntetni. De csalóka a kép: az ív széle befelé van peremezve, sokszor már pár mm hiányzik is belőle, mire kívülről nézve is feltűnik, hogy nagy a baj.

2018. okt. 30. 21:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!