Autó elejére szabad ragasztani fehér fényvisszaverő prizmát? Szabályos?
Ilyen kis öntapadós fehér prizma szabályosan elhelyezhető a kocsi orràra?
Vagy csak az utánfutókra lehet ilyet tenni?
6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
70. § (2) Első fényvisszaverővel - a motorkerékpár 0,80 méternél nem szélesebb pótkocsija kivételével - minden pótkocsit fel kell szerelni. Első fényvisszaverővel minden egyéb járművet fel szabad szerelni. Az első fényvisszaverő háromszög alakú nem lehet. A járműre felszerelendő első fényvisszaverők száma az oldalkocsi nélküli motorkerékpár és a motorkerékpár 0,80 méternél nem szélesebb pótkocsija esetében - ha azokat első fényvisszaverővel felszerelik - 1 db, minden egyéb jármű esetében 2 db. Az első fényvisszaverő által visszavert fény csak fehér lehet.
71. § (1) Járműre - a kerékpár és a segédmotoros kerékpár kivételével - csak jóváhagyási jellel ellátott fényvisszaverőt szabad felszerelni.
(2) Az első és hátsó fényvisszaverőket
- oldalkocsi nélküli motorkerékpáron és a motorkerékpár pótkocsiján a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában,
- oldalkocsis motorkerékpáron az egyik fényvisszaverőt a motorkerékpár hosszirányú függőleges felezősíkjában, a másikat az oldalkocsi kerekének a síkjában,
- minden más járművön úgy kell elhelyezni, hogy a fényvisszaverők hatásos felületének külső széle a jármű legkülső pontjától 0,40 méternél - a pótkocsi első fényvisszaverője esetében 0,15 méternél - távolabb, a különböző oldalon lévő fényvisszaverők hatásos felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél - az 1,30 méternél nem szélesebb járművek esetében 0,40 méternél - közelebb ne legyenek.
(3) Az oldalsó fényvisszaverőket, ha
a) oldalanként 1 db van, azt a jármű középső harmadában,
b) oldalanként több van, az elsőt a jármű (járműszerelvény) elejétől számított 3,00 méteren belül, az utolsót a jármű (járműszerelvény) végétől számított 1,00 méteren belül
kell elhelyezni. Két oldalsó fényvisszaverő hatásos felületei közti távolság 6,00 méternél több nem lehet.
(4) A fényvisszaverők hatásos felületének alsó széle az úttest felületéhez 0,35 méternél közelebb, felső széle az úttest felületétől 0,90 méternél távolabb nem lehet. Ha az első és oldalsó fényvisszaverőknél a felső mérethatár szerkezeti okokból nem tartható, akkor az 1,50 méterre növelhető. Ha a mezőgazdasági vontató hátsó fényvisszaverőjénél a felső mérethatár nem tartható, akkor 1,20 méterre növelhető és ezen kívül a fényvisszaverők egymástól mért távolsága 0,30 méterig csökkenthető, de ez utóbbi esetben további 2 db hátsó fényvisszaverőt kell elhelyezni előírásos szélességi méretekkel olyan magasságban, hogy a fényvisszaverők hatásos felületének felső széle az úttest szintjétől legfeljebb 2,10 méter távolságban lehet.
(5) A 42. § (3) bekezdésének a rendelkezése értelemszerűen irányadó a fényvisszaverőkre is.
---
Tehát fel szabad szerelni, nem több és nem kevesebb mint két darabot, ami nem háromszög alakú és jóváhagyási jellel van ellátva - valamint be kell tartani a 71. §-ban megadott elhelyezési utasításokat.
Nekem ehhez hasonló öntapadós csík van az autóm elején a lökhárító két szélén a ködlámpa fölött. Kb 1cm széles, 5cm hosszú csík:
Az autónak a második tulajdonosa vagyok. Már így vettem, hogy ez rajta volt. Magamtól biztos nem cicomáztam volna föl vele, de tulajdonképpen elég diszkrét ez a csík, nem vettem le.
Eddig senki nem kötött bele. Se közúti ellenőrzésen, se műszaki vizsgán nem szóltak érte. Pedig nem protekcióval szokták átrugdosni az autómat.
Nyilván te is érzed, hogy a kérdés nem erre vonatkozott.
Valószínűleg azt is sejted, hogy egy csomó olyan dolog van az életben, ami nem legális, mégsem lőnek érte azonnal tarkón.
A kérdező arra kíváncsi, mi a szabályos.
Én is elmesélhetném, hogy vettem már részt slick gumival közúti forgalomban, és még élek - ettől ez nem lesz szabályos.
A te csíkod is olyan apróság, ami nem vélhetőleg zavar senkit - aztán egyszer kifogsz egy olyan szakit a műszakin (vagy egy olyan nkh-st közúti ellenőrzésen), aki bal lábbal kelt fel, vagy épp az asszony feje fájt előző este, és mehetsz haza busszal. Mert nem szabályos. Igen, ennek nagyon kicsi az esélye.
3-as:
Ha még érvényes a rendelet akkor szabályos.
Igen van E jelzés a prizmán. Hivatalosan is használható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!