Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Elektromos autónál mi takaréko...

Elektromos autónál mi takarékosabb, ha a klíma megy, vagy ha le van húzva az ablak?

Figyelt kérdés
Például 70-80-as országúti tempónál, melyik fogyasztás barátabb? Ha le van húzva az első két ablak, vagy ha folyton megy a klíma?

2018. szept. 9. 11:23
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez független attól, hogy milyen hajtású az autó.

Kis sebességen a lehúzott ablak a takarékosabb, nagy sebességen a klíma.

Hogy pontosan hol van a határ a kettő között az sok dologtól függ. (szerintem olyan 80 km/h körül lehet)

2018. szept. 9. 11:27
 2/10 A kérdező kommentje:

Igen, azt sejtettem hogy például 130-as tempónál már nem alkalmas a lehúzott ablak, pont ezért kérdeztem 70-80-as tempónál, mert ott még nem keletkezik akkora légellenállás talán.

Meg persze én személy szerint a klímát nem szeretem használni, csak ha pl. városban ülök a dugóban és elviselhetetlen a hőség nyáron, vagy autópálya tempónál, amikor meg a lehúzott ablak elviselhetetlen.

De ilyen országúti tempónál az előző autómmal (az dízel volt), simán lehúzott ablakkal közlekedtem (mondjuk ott annyira nem módosította a fogyasztást számottevően szerintem). Viszont most elektromos autóra váltottam, és szeretnék minél többet kihozni belőle, például egy vidéki út során. :)

Köszi a választ+!

2018. szept. 9. 11:35
 3/10 anonim ***** válasza:

Szerintem érdemes lenne kipróbálnod.

Gondolom tud fogyasztást mérni.

Beállítod egy adott útszakaszon a tempomatot adott sebességre egyszer lehúzott ablakkal, egyszer klímával. Persze fontos, hogy minden más változatlan legyen.

Engem is érdekelne az eredmény.

2018. szept. 9. 11:42
 4/10 A kérdező kommentje:
Mindenképp lemérem, jövőhéten pont megyek Debrecenbe, akkor kiderül. Persze sajnos az időjárási körülményeket nem tudom befolyásolni (szél, eső), de ha minden feltétel azonos akkor lesz akkor kiderül, és ha érdekel majd megírom az eredményt.
2018. szept. 9. 11:56
 5/10 anonim ***** válasza:

Nagyon sok mindentől függ.

Igazából aerodinamika.

Általában a szélvédő az autó mellett egy 15-20 centire kinyúló alacsonynyomású teret hoz létre.

Ezt a tükrök megtörik, kérdés mennyire.

Mondjuk azt: 70-ig lényegében ablak, de amúgy meg a klíma lényegesen barátibb, 7-8 km a különbség 70 felett.

Cserébe száraz hideg a levegő, és nincs eszméletlen szélzaj.

2018. szept. 9. 13:18
 6/10 anonim ***** válasza:

Ìrd meg mit mèrsz, engem is èrdekelne.

A klìma ki-be kapcsol ès kb 3kW teljesìtmènyű. 70 km/òra sebessègnèl egy szemèlyautò lègellenàlàsa kb. 12kW teljesìtmènyt emèszt fel. Egy 5 cm rèsnyire lehúzott ablak ezen pàr tized kW-ot dob. Ha teljesen lehúzol kèt ablakot akkor màr elèri az 1-1,5 kW-ot ami a klìma igènye. Szòval lakott területen ablak le, utàna fel ès klìma.

2018. szept. 9. 14:09
 7/10 anonim ***** válasza:
Attól függ mi a cél. Ha tűz a nap, van 34 fok és nem szeretnél izzadni, mint örömlány a templomban akkor úgy sincs más választásod. :)
2018. szept. 9. 14:37
 8/10 anonim ***** válasza:

A klíma kilowattokat vesz fel.

Egyszer volt a "Mítoszirtók" című műsorban egy kísérlet ezzel a lehúzott/felhúzott ablakkal. Két ugyan olyan autóval járkáltak, ugyan azon az útvonalon az egyikkel leengedett ablakkal, a másikon fel volt húzva. A végső konklúzió az volt, hogy hibahatáron belül nincs lényeges mérhető fogyasztásbeli különbség a kettő között.

2018. szept. 9. 16:33
 9/10 anonim ***** válasza:

a lehúzott ablak fogyaszt kevesebbet.

de amennyit a klíma dob a fogyasztáson, annak többszöröse van a lábadban. inkább a helyes és előrelátó vezetéstechnikára koncentrálj, és ablakozz vagy klímázz ahogy épp jól esik.

2018. szept. 9. 22:57
 10/10 anonim ***** válasza:
na?
2018. okt. 8. 08:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!