Mitől veszi be az egyest, illetve a rükvercet nehezen a
váltó?
Figyelt kérdés
Egyesben teljesen kinyomott kuplunggal erőlködni kell, hogy "berakódjon" a sebesség, mintha ki lenne kopva a váltónak az útja. Rükvercet pedig szintén teljesen kinyomott kuplunggal csak úgy tudom berakni, hogy az összes fogat megszámolom a fogas kereken, be tudom rakni ha erőből berántom a helyére de akkor is ugrik egyet a váltó és recseg mint az állat. Az érdekes, hogy a többi fokozatban semmi baja, tökéletesen működik, kuplung bowden lett cserélve, de ugyan olyan. Ha a kuplungtárcsa lenne elkopva akkor a többi fokozattal is kéne lennie valaminek, de csak az egyes illetve a rüki. Mitől lehet ez? 1.4 75 lovas peugeot, váltó hiba lehet?
Erről meggyőzödhetsz úgy, hogy sík talajon egyesbe rakod és nyomod a kuplungot.
Ha elkezd nagyon lassan kúszni az autó akkor tuti, hogy az.
Ha egyébként leállított motornál könnyen bemegy, az is ezt a feltevést erősíti.
2018. jún. 24. 22:09
2/7 anonim válasza:
Biztos hogy nem jó a kuplung, nem old ki.
2018. jún. 25. 07:17
3/7 anonim válasza:
Ha kuplung probléma lenne, akkor az összes sebességgel gond lenne...
Be kellene állítani rendesen az új bowdent... Ha nem lehet, akkor a váltókulissza is túlzottan meg van kopva.
Utóbbit könnyen tudod ellenőrizni, leszeded a váltószoknyát és látni fogod, hogy melyik csapok, tengelyek lötyögnek.
2018. jún. 25. 07:24
4/7 anonim válasza:
"Ha kuplung probléma lenne, akkor az összes sebességgel gond lenne..."
Nem. A többi sebességben nagyobb az áttétel, azt a lassú mozgást meg még felveszik a szinkrongyűrűk.
Legalábbis valami ilyesmit magyarázott a szerelő.
A lényeg: nekem ugyanez volt és a kuplungcsere megoldotta a problémát, a váltóhoz nem nyúltak hozzá.
2018. jún. 25. 07:41
5/7 anonim válasza:
Francia autóban az egyes és a rükverc egyenes fogazású (nehezebben veszi be jó kuplunggal is), próbáld ki, hogy duplán kuplungolsz 1-es vagy rükverc előtt, ha úgy beveszi recsegés nélkül, akkor nincs probléma, ha akkor is recseg, akkor kuplung lesz a ludas valószínűleg.
2018. jún. 25. 22:40
6/7 A kérdező kommentje:
Hiába rugdostam a kuplungot, dupla kuplungoztam ugyan úgy számolta a fogakat hátramenetben, egyesben pedig ugyan úgy erőszakolni kell. Új a bowden de elvileg az jól lett beállítva, a kuplung nem volt mondjuk cserélve jó ideje, de nem is csúszik, ha kopott lenne a tárcsa akkor nem kéne hogy csússzon?
2018. jún. 26. 19:15
7/7 anonim válasza:
Nem csúszik, hanem pont hogy nem kapcsol szét teljesen.
Teljesen benyomott kuplungpedálnál is átjut valamennyi nyomaték a váltóra.
Így mindig forog egy kicsit a váltó és emiatt nem tudod sebességbe rakni.
Pont olyan, mintha nem nyomnád be teljesen a kuplungot és úgy akarnál váltani.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!