Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kuplung pontos működése?

Zsinga kérdése:

Kuplung pontos működése?

Figyelt kérdés
Sziasztok, megszeretném érteni pontosan a kuplung működését. A motorok szerelmese vagyok és igy A2-re csinálom jelenleg a jogsit, most rutinvizsgáztam le sikeresen, viszont a forgalom ugye nehezebb és többet is kell váltani, és rutinvizsgán ugye csak 2-esbe kellett max felváltanom. Azt szeretném megtudni, hogy hogyan érdemes például egy kereszteződést megközelíteni, tegyük fel 4-es sebességfokozatban vagyok, viszont nem biztos, hogy teljesen meg kell állnom egy adott kereszteződés előtt mert nem a legforgalmasabb út, tehát csak oda gurulok, viszont érdemes ilyenkor gondolom már minimum 2-esbe átváltani és teljesen behuzni a kuplungot, azonban ha nem kell teljesen megállnom, akkor maradok 2-esben behuzott kuplunggal miközben gurulok tovább, teljesen behuzott kuplunggal viszont ugye nem tudok gyorsulni ha gázt adok, ha viszont túl alacsony már a sebesség és teljesen kiengedem akkor pedig lefulladok, hogyan kell ilyenkor megfelelően visszagyorsítani a motort, hogy ne fulladjak le? A fogáspontig szabad csak kiengedni a kuplungot és ugy gázt adni? Ez tűnik a leglogikusabbnak, viszont még esélyem nem volt megtapasztalni, ahogy az oktatóm is mondta, most kell majd nemsokára megtanulnom a kuplungozást, azonban én szeretném megérteni most, hogy minél biztosabb legyek abban, hogy mit is csinálok. Köszönöm a válaszokat.

2018. jún. 6. 00:33
 1/3 anonim ***** válasza:

kuplung=TENGELY kapcsoló.

A motort, és a sebességváltót kapcsolod vele össze, fokozatosan(ahogy engeded ki a kart, vagy autónál nyomod be a pedált)

Sebességváltóra azért van szükség, mivel nem csak 30km/h-val szeretnél eljutni valahová, szükség van áttételre a motor és a kerék között.

Kuplungra meg azért, mert mechanikusan nem lehet másképp megoldani a motor és a váltó kapcsolását, illetve elindulásnál szükség van a fokozatos kapcsolásra, mivel kiugrana a motor a helyéről, ha csak simán betennéd 1-be, vagy leginkább lefulladna a motor.

2018. jún. 6. 05:31
 2/3 anonim ***** válasza:

Kereszteződésig kirakod üresbe, majd megnézed a kilométerórát, mennyivel mész, és az annak megfelelő fokozatba kapcsolod a motort. Ha gyorsítani akarsz, akkor 1-gyel kisebbe.

Minden sebesség fokozatnak megvan a sebesség tartománya.

2018. jún. 6. 05:34
 3/3 anonim ***** válasza:
Szuper egy dolog a kuplung, rengeteg trükköt meg tudsz vele csinálni :-)
2018. júl. 11. 01:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!