Rövidtávra dízel?
Nem, az teljesen megfelelő.
Igazság szerint az a baj a rövid távval, hogy a gázolaj nem ég el tökéletesen. Maradnak vissza apró koromrészecskék. Hosszú távon ezek jó részt ki tudnak égni a motorból. De ha csak keveset mész, be sem melegszik a motor, nem tud kiégni a lerakódott korom.
Nem egy-két út tesz be neki, de évek alatt ez okozhat gondot.
Azt tudom javasolni, hogy legalább havi egy-két alkalommal iktass be egy hosszabb, legalább 30-40km-es utat. Akár kirándulás gyanánt. ~2500-as egyenletes fordulaton használd a motort! Ehhez nem kell feltétlenül autópálya, elég ha országúton nem váltasz fel a legmagasabb fokozatba. Ez kicsit üzemanyag pazarlásnak tűnik, de így van esély, hogy kevésbé viselik meg a rövid távok. Ha részecskeszűrő is van az autódba, legalább ilyenkor tudja regenerálni.
Én 3 lehetőséget látok:
1
Kímélve használod tovább a kocsit, de mivel nem erre találták ki, előbb utóbb jönnek a költséges javítási tételek. Ezek fedezésére párszáz ezres megtakarítást képzel.
2
Ha van csatlakozási lehetőséged, akkor elektromos motor-előfűtést építesz be, ha pedig nincs akkor állófűtést. Ezzel jóval ki lehet tolni a várható meghibásodások kezdetét, de elkerülni nem lehet.
3
Az állófűtésre szánt pénzből inkább veszel egy Swiftet és azt kínzod a napi 4 km-el. Ennek se tesz jót, de sokkal olcsóbb lesz életben tartani. Ráadásul az A4-es így megmarad hétvégi, babusgatós autónak az örökkévalóságig.
A kipufogó szét fog rohadni, mert nem tud kiszáradni a kondenzvíz.
A DPF (részecskeszűrő) el fog tömődni, ha van. Régebbieknél még nincsen. Melyik évjárat a tiéd?
Illetve a turbónak sem tesz jót a sok indítgatás és megállítás.
Ha csak 3-4 hét, akkor nem lesz gond.
DPF nincs benne tudtommal.
Egyébként ha lenne is, akkor figyelve az állapotát (én VAG DPF appot használok hozzá a legolcsóbb, kínai, bluetoothos elm327 klónnal) akkor városban is lehet sikeresen regenerálni. Csupán nem ildomos leállítani a motort, míg a ciklus véget nem ér és a DPF vissza nem hül cirka 600 C-ról. Nekem 10 km-en belül sikeres szokott lenni a művelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!