A dízelmotor bírja a 3000-es fordulatot folyamatosan?
Igazából ha minden rendben van akkor jóformán tiltás alatti fordulatot is el kell hogy viseljék. Csak legyen megfelelő a kenés és a hűtés.
Ha nem bírnák a 3000 meg még a kényelmes kategória jóformán minden személygépkocsi dízel esetében.
Szerintem a váltótól is függ.
Az enyém igen hosszú, ötödikben 3000-nél már 156-al menne, így tartósan sosem fut ekkora fordulaton. (semelyik fokozatban sem)
Az ismerősöd hülye.
A benzinesek is valahol 3000 felett kezdenek igazán élni, némelyik elforog akár 8000-ig is, és nem lesz semmi bajuk a tartós maximális teljesítménytől.
Azt kell megnézni az adott motor nyomatékgörbéjén, hogy hol a teljesítménymaximuim. Afölé nem érdemes forgatni, fel kell váltani, ott már csak szenved.
Eredeti kérdésre már megírták, semmi baja nem lesz egy személyautó-kategóriás motornak a 3000/perc fordulattól. Dobozos kisáruszállítók, furgonok félmilliót elmennek úgy hogy elég sokat hajtják őket ilyen vagy magasabb fordulaton.
Persze, simán. VW LT-vel 3600-as fordulaton nyomott bele az ismerősöm autópályán töbsszázezer kilómétert, mert a neki kényelmes tempónál ennyit pörgött. Pedig alapvetően ez a motor nem pörgős.
Vagy régen volt sima 1.9 TDI-m, az is 160 körül már 3500-at pörgött, én meg toltam neki ahogy csak lehetett. Az is bírta.
3.0 TDI már összetettebb szerkezet, német autópályán ahol sokat járok, mint tolom neki a 180-200-at, ez 3000 körüli fordulatot jelent, de gyorsításnál az automata van hogy visszavált, olyankor simán pörög 4000-ret is. Simán bírja, nem ettől fog elromlani, sőt, jó is ha néha pörgetve van. Persze szigorúan jó olajjal, üzemmelegen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!