A lukoil rosszabb minőségben az omvnél?
Alapvetően minden kúton árult benzinnek meg kell felelni a hatályos szabványoknak, tehát elméletileg egyik sem lehetne rosszabb, mint a másik. A kicsi kutakon már hallottam olyan sztorit, hogy valakinek köhögött az autó, ott nyilván valami csalás volt a dolog mögött, esetleg hanyag karbantartás miatti szennyezés.
A neves kúthálózatokon gyakorlatilag nincs észlelhető különbség az üzemanyagok közt. A legtöbb kút egyébként a MOL-tól veszi a benzint, az OMV-nél pedig tudtommal régiótól függ, hogy hova éri még meg elszállítani nekik az osztrák anyagot.
Én csak neves hálózatnál tankolok, és soha nem vettem észre semmilyen különbséget az egyes kutak közt. Most váltottam dízelre, majd meglátom, hogy erre is igaz-e, de gyanítom, hogy igen.
Mégis mire alapozod, hogy katasztrófa? Bár csak egy-kétszer tankoltam ott, de semmi különbséget nem tapasztaltam. Az, hogy többnyire mindenhol ugyanazt kapod, nem duma, hanem tény. Ahogy a szabványok általi előírások is, amit ellenőrizhetnek.
Ez a kutak közti különbség is hasonló legenda lehet, mint amikor valaki szerint a kút nem annyit mér, mint amennyit valójában tankol.
Nagyon is érezhető a különbség. Az, hogy az üzemanyag megfelel egy minimum követelménynek attól még máshol lehet jobb minőségű üzemanyagot árulni. Nem 5 litert kell tankolni...
A lehető legkisebb arányban kell a kétféle minőséget keverni és akkor érezhető lesz a különbség. OMV,Shell uzemanyagadalékai jóval jobbak mint a tobbie már ha egyáltalán van a többiben.
6: Közúton teszteltek, így ez az eredmény értékelhetetlen. Túl sok a zavaró tényező. Emellett a minőség kis mértékben szór mindenkinél, tehát lehet, hogy egy hét múlva tankolva egész más eredmények jöttek volna ki. A sűrűség például viszonylag tág tartományban mozoghat (720-775 kg/m3), és ez komolyan kihat a fogyasztásra. Ettél még nem rosszabb az üzemanyag, bár tény, hogy többet fogyaszt tőle az autó.
A szabványnál sokkal jobbat senki nem fog adni. Annyi ráhagyással dolgoznak, hogy biztosan mindig megfelelő minőséget kapj. Ami afelett van, azt úgy hívják, hogy minőségelajándékozás, és igyekeznek minimálisra csökkenteni, hogy a lehető legolcsóbban állítsák elő a terméket.
Laboratóriumi körülmények nélkül csak városi legendákról és hiedelmekről lehet beszélni. De laborban is hosszabb távon kéne vizsgálni, hogy egy-egy kúthálózatról egyértelműen kijelenthető legyen, hogy jobb minőséget kínál, mint mások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!