Mi fog történni ha elfogynak a rendszámok?
Már lassan a P betűs rendszámok is kifutnak és jön az R
Szerintem 2025 körül már a Z körül fognak a rendszámok járni. Mi lesz a ZZZ-999 után? Kezdik előlről az A betűtől? Hisz gondolom ezeknek a régi betűknek már töredékük van forgalomban. Vagy új rendszert alkotnak meg?
Volt már ilyen a történelemben - nemegyszer Magyarországon is - aztán csak lett valahogy. :)
Pl. már vagy 10 éve is szó volt a megyei rendszámokról.
Vagy kezdik újra az A betűtől mert jórészük már biztoski van vonva a forgalomból. Vagy bevezetnek egy új típusú rendszámot.
De ha lenne eszük azoknakakik a döntést meghozákezzel kapcsolatban, csinálhatnák úgy is mint nyugaton hogy a rendszámot egy ember nevére adnak ki, és azt vihet magával ahányszor csak autót cserél például.
A Jugoszláv - később Szerb tapasztalatot tudnám leírni.
Először volt az
[XX 123-45]
formátumú rendszám (Ahol XX a kétbetűs területi kódot jelöli, például BG - Belgrád, NS - Novi Sad (Újvidék) stb... a többi pedig tetszőleges szám)
Megtelt. Belgrád körzetben, persze... Akkor csak ott folytatták, kissé zsúfoltabban, hogy
[BG 123·456]
Megint megtelt. Akkor kitalálták az új Eurobande-os (Az a kék sáv az országjelzéssel) szabványos rendszámokat.
[XX 123·AB]
És csináltak egy csomó új területi kódot.
De Belgrádban megint megtelt, főleg a taxiknál ott ugyanis a két utolsó betű az új szabvány szerint kötelezően TX.
A napokban láttam
[BG 10065·TX] rendszámú kocsit. A sima személykocsik is négyjegyűnél tartanak már Belgrádban. Nem tudom, legközelebb mit találnak ki, de mostmár az autósoknak is "megtelt"... Minden rendszámcserét, forgalmicserét fizetni.
Szerintem legjobb a franciák rendszere:
[AB-123-CD|75]
Ahol 75 a körzetszám (ez például Párizsé) és egyben az irányítószám első két jegye és a telefonos körzetszám is. Még nem hallottam hogy megtelt volna. Pedig egy "AB-123-CD" kombinációt csak egyszer adnak ki az egész országban, nincs két egyforma, körzetszám nélkül se.
Lehet, hogy Magyarországon is csak bezsúfolnak egy negyedik számjegyet az újaknak és lesz [ABC·1234] formátum.
8-as
A német sem rossz, az is nagyon régen érvényben van, qrva sok autó van forgalomban náluk, és mégsincs probléma. Hasonló ehhez az osztrák rendszám is, ott szintén nincs probléma. Ezeknek speciel a betűk formája is nagyon bejön nekem, jól néz ki a rendszám. Szintén egész jól működik szerintem a román rendszer is (szintén terület alapú, pontosabban megyék szerint van felosztva, a 90-es években álltak át rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!