Régi suzuki swiftbe lehet erősebb izzókat (pl xenon) szerelni?
Technikailag megoldható. Lehet bele szerelni 60/55-ös emelt fényerejűt, nagyobb teljesítményűt, HID-t (xenon) és LED-et is.
Ezek közül csak az emelt fényerejű H4-es szabályos, a többi közúton elméletileg nem használható. A nagyobb teljesítményű izzó nagyobb hőterheléssel jár, előfordulhat, hogy összeég ez-az. Mondjuk a foglalat vagy a fényszórókapcsoló (fejből nem tudom, relézett-e a Swift világításkapcsolója). A tükrön bemattulhat a foncsot, az üveg pedig vagy megreped (ha üveg), vagy befehéredik és bemattul (ha műanyag). A HID-t tükrös lámpatestben nehéz úgy beállítani, hogy sose vakítson, a LED-et pedig még nehezebb, mert annak össze-vissza a vetítési képe.
Mondjuk én az ilyen "nem látok semmit a tompítottal" kérdéskörre azt szoktam javasolni, hogy először érdemes megtakarítani a tükröt - ha még van rajta foncsor - és az üveget (belülről is), ellenőrizni, hogy nincs-e oxidos, beégett, laza csatlakozás vagy kapcsoló, ahol elvesznek a voltok. Utána egy jó minőségű izzóval érdemes próbálkozni, aminek pontosan áll az izzószála, majd be kell állítani a fényszórót (nem a műszerfali tekerentyűvel, hanem csavarhúzóval). Sokan lepődtek már meg az eredményen, tudniillik az autók fényszóróinak általában jó a fényük, csak ha elhanyagolják őket, a vége az, hogy nem lehet látni semmit.
A második jól mondja, először át kéne nézni, takarítani a lámpát. Picit segíthet a GE Megalight és hasonló izzók.
A Xenon és a LED illegális, büntetnek érte, teljesen jogosan. Pont az jó fél órája jött szembe velem egy valószínűleg ledesített lámpás gyökér. Kékesen vakított a pofámba az egész lámpa, semmit nem láttam.
7.1. A gépjármű fényforrások és világító berendezések szabványos jelölései
A fényszórók és a hozzájuk tartozó fényforrások biztonságtechnikailag releváns gépjárműtartozéknak tekintendők, vagyis a gépjármű forgalomba állása előtt hivatalos jóváhagyást igényelnek, és az eredeti konstrukció szabályoknak ellentmondó átalakítása vagy manipulálása nem megengedett.
Minden fényszóró azzal a fényforrással (halogén, xenon vagy LED) együtt kapja meg a típusvizsgát, amellyel üzemeltetni kell. Ha a fényforrást egy nem típusellenőrzött, a fényszóró engedélyében nem szereplő fényforrásra cserélik, akkor az engedély, és ezzel a jármű forgalmi engedélye is érvénytelenné válik.
Persze tehetsz bele xenont, de ellenőrzéskor a rendszám is ugorhat, műszaki vizsgára meg ne is próbáld vinni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!