Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 20 éves autó, kicsit eszi a...

20 éves autó, kicsit eszi a motorolajat, sűrűbbre váltsak?

Figyelt kérdés

Jelenleg 5w40-et használok, vagyis már 3 éve ilyet használok, és 4.000 km alatt elfogy mindig kb másfél liter olaj.

Tehát kb 8.000 km-nél már durván 3 liter fogy el.

És ezután jön nekem az olajcsere, általában 8.000 km-t megyek egy évben.

Ideje már sűrűbbre váltanom mondjuk 10w40-re, vagy ez normális ha ennyi olajat bekajál?

95%-ban a városban használom, napi 10-30km. Nyáron szoktam általában hosszabb távokat megtenni.

2017. nov. 4. 10:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Attól mert a 20 év körüli autók nagy része itthon egy füstöt okádó trágyadomb, nem kell mindnek annak lennie. A kérdező azon kevesek közé tartozik, aki foglalkozik is az autójával és szeretné rendben tartani, szerintem ez becsülendő. Nem normális a 1,5 liter 4000km alatt még akkor sem, ha ez jobb a nagy átlagnál.
2017. nov. 4. 11:41
 12/20 A kérdező kommentje:
Utolsó 2 válaszolónak, külön köszönet! Köszönöm a kedves pozitív hozzászólásotokat!
2017. nov. 4. 11:47
 13/20 anonim ***** válasza:

8e km alatt 3 liter szerintem is sok...

de a kérdező nem árulja el milyen autó hány km-el

2017. nov. 4. 11:56
 14/20 anonim ***** válasza:

Tényleg jó lenne tudni milyen autó, milyen motorral, addig nem lehet okosat mondani.

Viszkozitás növeléssel meg nem lehet olajfolyást javítani - büntetlenül. A 10W40 nem fogja megoldani a problémádat, ha az 5W40-et megeszi akkor oda már 5W50/10W50/10W60 kell. Viszont ezek az olajak magasabb üzemi hőfokra készültek, sima átlag motorban nem fogják elérni az ideális állapotukat - lényegében fog kenni, de nehezen és sz@rul. Ezzel szép lassan még tovább gyilkolod a motort.

Ha van egy 20 éves autód, ami mindennél többet ér akkor miért akarod teljesen szétkurelni a motorját? Meg kell keresni az olajfogyasztás okát, ki kell javítani a hibát és akkor megint 20 év gond nélkül...

2017. nov. 4. 12:35
 15/20 anonim ***** válasza:
A 10w40 nem sűrűbb. Próbálj másik márkát talán jobb lesz de inkább tolts utána vagy csinaltasd meg a motort.
2017. nov. 4. 16:19
 16/20 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el az eddigi kommenteket, de le merném fogadni, hogy többen írták, hogy persze nyugodtan töltsd bele a 20W50-es Botondot is.

Na, ez nem megoldás!

Minden autó motorjába, kortól függetlenül, a gyártóművi ajánlásnak megfelelő olajt ajánlott tölteni.

Ha kicsit eszi, akkor érdemes időnként ellenőrizni a szintet és ha kell, rátölteni.

Ha nagyon eszi, akkor ennek az okát kell megszüntetni, fel kell újíttatni gépműhelyben a motort. A sűrűbb olaj, csak tüneti kezelés, az ok megmarad és öngerjesztő folyamatként még intenzívebben fog kopni, vagy esetleg más is tönkremegy a motorban a sűrűbb olaj következményeként.

4000km alatt 1,5 liter olaj véleményem szerint borzalmasan sok!

Egy 20 éves autónál el kell gondolkozni, hogy meddig tervez vele az ember. Ha még hosszú távon marad autó, akkor érdemes beruházni a motorfelújításra és rendbe tenni.

Ha csak pár évig kell, hogy elguruljon és utána úgy is bontó lesz a sorsa, akkor nem érdemes, nagyobb összeget beleinvesztálni. A sűrűbb olajjal is valószínű kihúzza egy-két évig, utána úgyis mindegy neki.

2017. nov. 4. 16:46
 17/20 anonim ***** válasza:
Azt inkább már gyűrűzni kellene.
2017. nov. 4. 17:28
 18/20 anonim ***** válasza:

3.75dl/1000km ez a sok?!?!

Na de kéremszépen..

Az évi 3 literes újratöltés olcsóbb mint megcsináltatni!

Bele lehetne menni hogy kell mert környezetszennyezö. Valaki mingyárt belém is köt majd.

De akkor is. Ez mèg normális egy olyan korú autónàl.

2017. nov. 4. 19:01
 19/20 anonim ***** válasza:
#16: Veled is csak többen vagyunk... amennyi idő alatt leírtad, pont át tudtad volna futni a kommenteket. Az első sorod hülyeség, a többit pedig már többen is leírták előtted.
2017. nov. 4. 22:40
 20/20 anonim ***** válasza:

"3.75dl/1000km ez a sok?!?!"

Igen, sok.

Nem mindenki csak arra használja az autót hogy a gyerekért menjen a 2km-re lévő oviba és hétvégén bevásároljon a teszkóban.

Havonta 2500km-t megyek. Kb fél évente 15.000km-nél van olajcserém. 5 liter a feltöltési mennyiség.

Az általad írt érték azt jelentené az én esetemben, hogy havonta egy literes flakonnal beletölthetnék. Olajat pedig felesleges is cserélnem, mert a fél év alatt elvileg már nincs a motorban a régi olajból, mert az utántöltögetések alatt mind elfogyott.

Szerintem ez nem a gyártó által tervezett normál üzemi állapot.

Igaz, nekem "csak" 13 éves az autóm, de ez alatt beletoltam majdnem 300.000km-t. És a 15.000km-es etapok alatt rátöltenem még soha nem kellett. A 0-hoz képest a 6 liter sok.

2017. nov. 5. 15:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!