Mi az oka, hogy a BMW-nél van 320 325 330 sorhatnál ennyi változat? Vagyis ha valaki vesz 325-öt akkor már miért nem 330-ast veszi meg? Csak mert nincs nagy különbség a kettő között.
Jogos kérdes
Van abba valami amit egyeske mond.
De azt nem értem ha valaki bmwt vesz. Annak szerintem van péze....
Az eltérő osztályú autókat eltérő motorkínálattal gyártják. Ha a szomszédos osztályok motorpalettája részben átfedi egymást és a motorok beépíthetősége változtatás nélkül megoldható ( mint pl a BMWnél) akkor gazdaságosabbá tehető a motorgyártás, ha több modellbe is szerelik és így több készül belőle. Valamint a kínálat is nő és felár nélkül lehet kielégíteni minden hülyét autóval..
Van egy másik fontos tényező: a célországok jogi és adóztatási háttere. Vannak helyek ahol bizonyos paraméterek fölött brutálisan megugrik a gépjárműadó, ezért készített az olasz piacra (is) 2 hengeres 2 literes turbóbenzint a Volvo. Ugyanilyen teljesítménnyel már évek óta volt 2,3-as és 2.5-ös motorjuk, de azon a piacon az adóztatás miatt piacképtelen lett volna. Valami hasonló okból született az 318is-is, a csilliárd lóerős japán 2 literes turbóbenzinek -ha jól tudom - meg még egy csomó motorváltozat.
Ugyanebből kiindulva azt is kérdezhetnéd: minek egy Astrába 1.4,1.6,1.8,2.0 és 2.2-es benzinmotor? Elég lett volna az 1.4, 1.8 és a 2.2, de akkor a vásárlók egy része elmegy másfelé. Így meg ha úgy is gyártották a többi motort a Vectra és az Omega miatt akkor tökmindegy, hagy rendeljék. Ha pl a 2.2-es motort csak Omegába lehetett volna rendelni, Astrába és Vectrába nem akkor nem kizárt hogy veszteséges lett volna a motor gyártása, vagy drágábban kellett volna árulni az Omegát.
Mert nem csak annyit kell mérlegelni, hogy mekkora a teljesítmény és mennyit fogyaszt.
Például az se mindegy mennyi utána a kötelezők stb, van aki azt is számításba veszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!