Telezöldes forgalomnál ha én balra kanyarodok, és a szembe jövő is balra kanyarodik, akkor milyen módon kell elhaladnunk egymás mellett?
Mindkettő szabályos lehet, a kereszteződéstől függ, mennyi helyetek van, szűk keresztezödésben sz is lehet, hogy csak egymás után tudtok kanyarodni.
Az a bizonyos kölcsönös udvariasság esete....
Adja magát. De az egymás megkerülése szerintem igen ritka, ahhoz spec. kereszteződés kell. Lényeg, hogy az egész manőver közben fél szemed a szembe-partneren legyen, hogy ő mit akar. Akkor nem lehet baj.
Azért képzeld el, vannak olyan kereszteződések ahol a két balra kanyarodó sáv egymással pont szemben van. Innen minek kellene "megkerülős cselt" alkalmazni? :)
Semmi speciális kereszteződés nem kell az egymás megkerülséhez. Évtizedekig az volt az egyedüli szabály.
A mostani kettősség nem igazán jó, mert tényleg figyelni kell, mit akar a másik.
A keresztezésmentes kanyarodás aránylag új. (Tíz éves a jogsim, akkor még újszerűnek számított. Hogy mikortól vezették be, nem tudom.)
Azért lett szabályos mind a két módszer, mert sok keresztezödésben lehetetlen egymást megkerülve balra kanyarodni, de a másik akadályozása mélkül el tud kanyarodni mindkét jármű, és vannak kereszteződések, ahol csak egymás után tudnak balra kanyarodni.
Mindenképpen fokozott figyelmet igénylő manőver a balra kanyarodás, a második a veszélyességi listán, csak az elözés áll előtte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!