Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Szerintetek jogosan büntettek...

Szerintetek jogosan büntettek meg?

Figyelt kérdés

A járdára álltam fel, a járda 4-5 m széles, tehát mellettem bőven volt hely a gyalogosoknak, tábla nem tiltotta a parkolást, viszont nem is engedte, és nem volt felfestve sem. Nagyon sokszor parkoltam már ott eddig nem bűntettek meg.

Szerintetek jogosan bűntettek. Csak azért kérdetem, hátha megúszhatom a 10 ezres büntetést.

Üdv,

2017. szept. 11. 16:41
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

"A járdára álltam fel"

Motorral vagy mozgáskorlátozott parkolási engedély esetén állhatsz csak járdára.

2017. szept. 11. 16:55
 2/5 belapus ***** válasza:
100%

KRESZ 40.§. (8)

Az általad leírtakból következtetve, az a) pont miatt jogos.

A 4 pontnak egyidejűleg kell teljesülni és nem vagylagosan.

2017. szept. 11. 17:00
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem 'szerintemség' kérdése.

„A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják.”

A KRESZ első két mondata.

Mint közlekedőről – gondolom nem csak a járdán álló autóba szoktál be- és kiszállni – a fentiek alapján okkal feltételezi a bírságoló, hogy te is ismered a közlekedés szabályait, tehát megszegted, és ezért jár a helyszíni bírság.

Azért legalább annyi elvárható, hogy ha nem is mindent tartasz fejben, legalább azokkal tisztában légy, amiket használsz. De, ha nem, hogy legalább képes légy utólag megnézni, és nem másoktól érdeklődni.

A 'viszont nem is engedte' a lényeg.

Járdán részben, vagy teljes terjedelemben akkor szabad megállni is, ha azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi. Enélkül már megállni sem szabad, nemhogy várakozni.

„megállás a járdán anélkül, hogy azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi, 10 000 Ft a helyszíni bírság” ← 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve helyszíni bírság kötelező mértékéről, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénnyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról 6. melléklet 31. sorszám

Oszd el a 10 000 Ft-ot a nagyon sokszorral, és akkor olcsóbb egy-egy parkolás, mint egy olcsó fizetős parkoló esetén lenne.

De, megúszhatod, azaz elkerülheted a 10-ezres büntetést.

Ha nem fogadod el a kapott bírságot, akkor szabálysértési eljárást folytatnak le.

Ha nem állapítják meg a szabálysértést, akkor megúszod.

Ha megállapítják a szabálysértés tényét, akkor 20 000 Ft-ra módosul a pénzbírság. (Ez is kötelező bírság-mérték, a fenti kormányrendelet alapján.)

Ez a bírságolási dupla, vagy semmi játszma.

Én, nem arra fogadnék, hogy nyersz. Ma már megfelelő technikai eszközökkel és megfelelő módon dokumentálják a szabálysértéseket, és megfelelő eljárásokat alkalmaznak. Volt már annyi esemény, pereskedés, tapasztalat, hogy minden elvárásnak eleget tevővé, a bírósági per próbáját is kiállóvá alakítsanak mindent a bírságolás kapcsán.

2017. szept. 11. 18:38
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

És emiatt kaptam büntető pontot?

2017. szept. 11. 18:52
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem kaptál előéleti pontot.
2017. szept. 11. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!