Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Angliában hogyan alakult ki a...

Angliában hogyan alakult ki a jobb kormányos közlekedés?

Figyelt kérdés
Vagy miért? Illetve ők (és asszem az ausztrálok)miért ragaszkodnak ehhez?

2017. szept. 2. 22:57
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nincs teljesen egzakt magyarázat a közlekedési rendre, de a baloldali közlekedés volt korábban.

Ennek magyarázata az, hogy a lovas férfiak jobb kézzel vívnak, a kard bal oldalon van a hüvelyében.

Ha jobb oldalon haladnának egymás mellett, a kardok könnyen összeakadnának, s seb támadni, sem védekezni nem lehet így.

A korabeli járművek is többnyire ehhez igazodtak.

Szabályok nemigen voltak sokáig, csak szokások.

Ha megnézel egy százéves hiradófolmet mondjuk,

2017. szept. 2. 23:04
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Eredetileg mindenhol a bal oldalon közlekedtek. (Már állítólag a rómaiak korában is)

Az európai országok többsége a 20. század elején tért át a jobboldali közlekedésre. (Magyarországon 1941-ben volt a váltás)

Egyébként Nagy-Britannián és Ausztrálián kívül pl. Indiában, Japánban és Dél-Afrikában is bal oldali közlekedés van.

2017. szept. 2. 23:09
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hoppá, nem küldtem én ezt még el.

Szóval régi-régi híradófilmeken látszik, mindenki arra ment, amerre akart.

Az első szabályozásokkor a bal oldali közlekedést vezették be. Hazánkban is így volt, ha jól tudom, még a második világháború idején is.

Hogy a britek (mert nem csak az angolok), ausztrálok, s a japánok is, miért tartották meg? Eléggé elszigetelt mindegyik, s megtehetik.

Na most itt jön a bibi: Illene leírnom, miért változott meg máshol?

Egyesek Napóleon balkezességére vezetik vissza. Mások szerint biztonságosabb.

Egyébként csak 66% a jobboldali közlekedés napjainkban, Európában is több országban megmaradt a bal oldali közlekedés.

2017. szept. 2. 23:12
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Európában csak néhány szigetországokban maradt baloldali közlekedés:

Írország, Nagy-Britannia, Ciprus, Málta.

Itt egy térkép: [link]

Nekem az a 66% kicsit kevésnek tűnik.

2017. szept. 2. 23:19
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Én is a wikiből vettem, igaz járművezetőkre vetítve.

Utak hossza szerint 72%.

2017. szept. 2. 23:25
 6/6 anonim válasza:
Angolkoknál van bal közlekedés európában Meg ázsiában Indiában Fülüp szigeteken Kínában ott jobb és bal közlekedés is van ugye milyen érdekes? Észak kínától közép kínáig jobb oldali közlekedés van és közép kínától délre fekvő helyeken már baloldali közlekedés van, de maradjunk európánál, itt európában melyik ország tartozik hozzánk, és egész európához? Németországban melyik oldalon vezetnek vagy Svájcban? Franciáknál? Spanyolországban? Bulgáriában? Romániában? Lengyelországban Cseheknél? Szlovákoknál? Szlovénoknál? Szerbeknél? Belgiumban? Portugáloknál? Horvátországban? és sorolhatnám még tovább ahol nem bal közlekedés van. Kínában például ha autód van vagy robogód meg van, hogy Hétfőn milyen rendszámú autóval mehetsz dolgozni vagy motorral ha hétfőn páros rendszámú robogóval mész dolgozni amikor páratlan számúval mehetnél csak akkor a rendőr büntet, és ha kedden ha páratlan számú robogóval vagy autóval mész munkába páros rendszámú napon akkor megint büntethet. Ezért ott jobb ha buszra szállsz, és úgy sietsz a munkahelyre, mert annak mindig szabad menni a busznak metrónak villamosnak páros páratlan napon is, mit gondoltok, hogy jutnak el az egyik városból a másikba ha például páros rendszáma van a kocsijának, és hétfő szerda péntek páratlan naopok, csak kedd csütörtök szombat párs napok és minden nap dolgoznia kell? Egy vagy vesz páros rendszámú kocsit és megtartja a páratlan számút is, és mindig mindegyik kocsival megy ép amilyen nap van páratlan rendszámú vagy páros rendszámú. Mindegyikkel mehet csak tudnia kell milyen nap van.
jan. 5. 00:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!