A1 jogsival vezethetek egy ktm exc 125 öst?
Konkrét kérdésem az lenne hogy A1 jogsim van és szeretnék venni egy ktm exc 125 de elvileg nem vezethetem mert ugyan megvan a köbcenti de teljesítményben több mint 11 kw.
Mennyire kockázatos így használni?
Esetleg valaki jár/t hasonló cipőben és ha igen mit csinál/t?
Mennyire nézik ezt a rend éber őrei?
Válaszaitokat előre is köszönöm
Jézusom.
Most vízsgázott és tőlünk kérdi, mire jó a jogsija.
Nem kockázatos használni, csak elveszik a gépet is, meg a jogsidat is.
Hivatalosan nem vezetheted A1 kategóriás jogsival, és nem is ajánlom.
A kérdés jóval összetettebb, mint ahogyan azt éretlenebbje teríti.
Lehet arra játszani, hogy nem állítanak meg, vagy ha mégis, nem veszik észre a turpisságot, de a helyzet az, hogy ez csak a szerencséden múlik, ami - mint tudjuk - forgandó. Hülyének nézni sem érdemes a rendőrt, a legtöbbjük pontosan tudja, hogy ezek 25-30 ló feletti masinák, ha nem is zsigerből, akkor onnan, hogy ebbe a tájékozottabb kollégák bizony gonoszul beavatják őket. Csak a jóindulatukon múlik, hogy ráb4szol-e.
Bizonygathatod, hogy benézték, mert "ez 11 kW", azzal csak azt éred el, hogy vizsgára küldik a motort, ahol már garantáltan hasal.
Ha ez nem volna elég, hogy eltántorítson, ajánlanám figyelmedbe azt az "aprócska" tényt, hogy nem csak egy igazoltatásba lehet belebukni: Elég egy egyszerű koccanásba belefutni, és máris kész a baj. Amennyiben ráadásként "11 kW-os papírral" hajtod a vasat, úgy már adócsalásért (merthogy adózni a teljesítmény alapján kell) és közokirat-hamisításért is felelned kell, utóbbi pedig már nem a közlekedési szabálysértés ligája, hanem bűncselekmény.
Elég csupán egyszer sz4rul járni, és mivel a hatóságok ilyenkor nem fognak méltányosságot gyakorolni, szerencsésebb esetben is elbukod azt a pénzösszeget, amiből letehetnéd a nagyobb kategóriát és motorozhatnál legálisan (no meg persze eltiltás is várható). Ha valakinek a folyamatban épp rosszabb napja van, akkor a fenti további tételek közül is a nyakadba vágnak valamit.
A maga nemében remek ló az a kis EXC, de ennyi kockázatot nem ér meg.
Értem én, hogy "fiatalság bolondság", magam is jártam hasonló cipőben, de önként, tátott szájjal berohanni a f4szerdőbe nem bölcs dolog. Ha 11 kW-nál erősebb gépet akarsz, válts kategóriát; még mindig olcsóbb, mint a bünti.
Ja! És - tapasztalatból mondom - a motorozás is élvezetesebb, ha nem a zavarosban halászol.
UI.: Az A1 kategóriában is vannak remek kis játszós gépek. Az erő nem fogja szétvetni őket (mondjuk az EXC-t sem), de legalább koncentrálhatsz arra, hogy megtanulj rendesen motorozni olyan szituációkban is, ahová a nyers erő nem elég.
Lehet kockáztatni ahogy a 125-ös robogókkal is rendszám nélkül közlekednek.
Viszont,ha netán baleset van akkor úgyis kiderül a turpisság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!