Miért irigyek rám az emberek köztük a barátaim is ha az első autóm egy 2002-es mercedes S500?
Most mi is akar ez lenni? "beírok valami kérdés, hogy leírhassam van egy ezer éves S500-am" kategória?
Hidd el, a bánatot nem fogja amúgy érdekelni, főleg itt.
Gratulálok hogy 20 évesen már egy 2 milliós autót tudtál venni - de tényleg - és lehet hogy ez piszkálja a barátaid csőrét. Nem lepukkant egy Mercedes S500 - ezek tartós autók és nézd meg a régebbieket hogy némelyik 20-30 éves Merdesesért még 2 milliónál is többet kérnek el ha jó állapotú. Barátok vagy a szomszédok irigykednek hát akkor hagyd rájuk - ez az egyik fokmérője az emberi minőségnek.
Az se mindegy hogy irigyek mert lehetnek úgy irigyek hogy "lohadj meg te kocsög" vagy úgy irigyek hogy azt mondják "örülök hogy sikerült ilyen autót venned és kicsit irigykedek de csak jóindulatúan".
a sikerre, jegyre való irigység motivációja nem ugyanaz, mint a vagyonra. A neki sikerül - nekem nem sikerül kérdésnél inkább a rivalizálás van a mélyen. A vagyonnál meg a keserűség - vannak emberek akik rengeteget dolgoznak, de nem jutnak egyről kettőre, és egyszer csak túlcsordul a pohár. Vannak, akik meg kapnak, innen-onnan, és nincs benne munka. Ennél nem a rivalizálás van, de mindkét fél érzi hogy nincs egyensúly...
"Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény." J.A.
Egyszer régen a Balatonnál nagyon szép részen mászkáltam - egy gyönyörű házat, kerttel láttam és elszorult a szívem, hogy miért nincs nekem/nekünk is lehetőségünk így nyaralni - nem igazán irigység, hanem inkább elkeseredés volt. Azután közelebb értem, a kerítésen átláttam, ahol egy kocsiban egy fiú ült. Nagy volt a kocsi, nagy volt a fiú, talán már 30 - de soha nem lesz felnőtt, gyerek marad, sérülten született. És nagyon szomorú lettem és szégyelltem magam az előző öt percért.
Az emberi érzések, relációk, kapcsolatok sokkal árnyaltabbak, mint hogy egy-egy jelzővel leírhatnánk.
Mert a mercedes az mercedes. Presztizs marka es azert ilyenek mert nekik nem.lesz.
Mondjuk en szemely szerint egy C osztalyosat vettem vna.
Ha pedig nem a szivemre hallgatok akk vmi ujabb olcsobban fenntarthato autot.
Am nekem is a merci a kedvenc markam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!