Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Baleset a kuplungommal. A...

Baleset a kuplungommal. A leírtak alapján lehet baja?

Figyelt kérdés
3 órával ezelőtt Badacsonyban egy nagyon szűk és nagyon emelkedős úton szembejött a mentő, vissza kellett tolatnom az emelkedőn. Mivel gyorsan akartam csinálni, de úgy, hogy az autó se sérüljön meg a szűk sziklás részen, csúsztattam a kuplungot. Már az út felénél éreztem a ferodolszagot, de onnantól már teljesen felengedve is csúszott. Miután a mentő elment, megálltam, és dőlt belőle a füst. A kuplung iszonyat kemény lett, nem tudtam lenyomni, sebességbe se rakni. Vártam néhány percet, utána sikerült. Most annyi, hogy fentebb fog (érthető, hisz elkopott valamennyire), nem olyan nehéz lenyomni, illetve a pedálút végefele keményebb, mint eddig. A sebességet mostmár veszi, nem csúszik elvileg, viszont miután hazaértem (kb 120 km) is érzem az autó alatt a ferodol szagot. Elképzelhető, hogy azóta is csúszik minimálisan, vagy csak bentmaradhatott a szag? Azonkívül, hogy kopott belőle, érdemes elvinnem megnézetni, vagy az elmondottak alapján nem lehet belőle probléma, nem fog otthagyni az út szélén? Amikor nem tudtam lenyomni a kuplungot, nagyon megijedtem, az mitől lehetett? Egyébként egy 2006 -os E91 BMW, kicsit autób*zi vagyok, ha már valami nem úgy van, ahogy lennie kell, megyek vele a szerelőhöz.

2017. aug. 13. 14:53
 1/9 crudy ***** válasza:
Sajnos gyanus h szet egetted a kuplungot ami baj. Uj kuplungtarcsara lesz szukseged. Vidd el szerelohoz
2017. aug. 13. 15:12
 2/9 A kérdező kommentje:
De a szagon kívül semmi rendellenességet nem tapasztalok. Jól gyorsul, nem csúszik váltáskor a kuplung. Végigolvastad?:)
2017. aug. 13. 15:14
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha most már jó,akkor csak után állítást kell csinálni.Te a meredek lejtőn lefelé a kuplungal fékeztél?
2017. aug. 13. 15:26
 4/9 A kérdező kommentje:
Felfele kellett mennem, és csúsztattam sajnos, kb 2-3 percig :/ dőlt belőle a füst, és akkor nem lehetett sebességbe rakni, miután kihűlt, nincs baj. kicsit más a pedál, de engem inkább a szag idegesít. megmaradt volna azóta vagy folyamatosan éghet
2017. aug. 13. 15:36
 5/9 anonim ***** válasza:

A ferrodót érezni is fogod még hetekig, mert átveszi minden a szagát. Az a baj, hogy ferrodó felülete megég és üveges lesz, ez normális használattal le fog kopni róla, de kérdés mennyi marad a végére belőle. Most mennyire fog fent a pedál? Mert ha nagyon fent fog akkor lehet érdemes kicserélni.

Azért nehéz nyomni olyankor, mert teljesen felizzik, hozzáragad a lendkerékhez, meg a csapágy is áthevül és nehezebben csúszik a tengelyén mivel rászorul. Kihűlés után pedig jó.

A kuplung nem arra való, hogy lassabb sebességet tartsunk vele. Megindul és utána lelépünk róla, ha kell alapjáraton vánszorog fel a kocsi, bírnia kell annyit és kell legyen annyi ereje is a motornak. A kuplung viszont nem bírja, 50 méter alatt tönkre lehet tenni teljesen úgy, ha csúsztatva megy fel vele az ember emelkedőkön.

Váltásokat, elindulásokat, finom leparkolások, ezeket kibírja, mert alig kap terhelést és azt is pár másodpercig csak.

6/9 crudy ***** válasza:
Persze vegig olvastam. Mire hazaertel azert volt meg szag mert meg mindig csuszott. Probald ki hegynek felfele. Ha ott sem csuszik akkor lehet egy darabig meg birja. Egyebkent e90ben szerintem mar van automatikus utanallito.
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Jöttem hegynek felfele, nem éreztem különbséget erőben. Az automatikus utánállítás mit jelent, mit kell tennem?
2017. aug. 13. 15:40
 8/9 crudy ***** válasza:
Hat pont h semmit mert a kuplung ugy van megcsinalva h ahogy kopik a ferodol a ket tarcsa kozti tavolsag valtozatlan. Ha esetleg kesobb erzed h csuszik, szaggat, baj van a pedallal akkor menj el szerelohoz mindenkepp.
2017. aug. 13. 16:01
 9/9 A kérdező kommentje:
Ja értem, akkor valszeg azért jó ezek után is. Sajnálnám ha cserélni kellene, mert most volt nemrég kuplungszett cserélve, 250k -ért
2017. aug. 13. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!