Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen büntetés jár azért, ha...

Milyen büntetés jár azért, ha valaki közúton befékez? Videofelvételt feljelentéskor bizonyítéknak tekintenek?

Figyelt kérdés
2017. júl. 27. 12:25
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
ha bizonyítható hogy szándkos baleset okozás vagy veszély helyzet okozás volt a cél akkor közüti veszélyeztetés bűncselekmény, de ha csak egyszerbefékez valaki meg túl közel van hozzá és azt mondja hogy azért végezett mert hirtelen meglátot egy útakadályt kátyú kutya stb akkor már az a kérdés merül fel hogy a mögötte lévő nem tartotta a megfelelő követési távolságot
2017. júl. 27. 12:30
 2/19 A kérdező kommentje:

én olyasmire gondolok amikor előzés után fékez be. ekkor eleve ő sértet szabályt, mert előzés után nem kellő távolságban sorolt vissza. persze akkor is mondhatja azt hogy kutya volt mögötte.

de itt van pl. ez a videó.

[link]

így egyértelműen látszik a többszörös befékezés, s szerintem helytállna hogy az autós nem volt felkészülve újabb szívatásra.

de ha mégis az autós is hibás, akkor is érdekelne,hogy a motoros mit kapna (kapott) ezért az ezek szerint bűncselekményért?

2017. júl. 27. 12:37
 3/19 A kérdező kommentje:
*elötte
2017. júl. 27. 12:42
 4/19 Koplárovics Béci ***** válasza:
79%

Egy esetben közúti veszélyeztetésnek tekinthető: ha megelőz, bevág eléd, és úgy nyom egy féket. Minden más esetben (tehát ha tartósan megy előtted) a te kötelességed akkora követési távolság tartása, hogy minden olyan esetben meg tudj állni, amire számítani lehet. Azaz: kihalt úton mész valaki mögött 1m-re, őt ez idegesíti, nyom egy büntetőféket, ami egy gusztustalan dolog, te belemész, ő azt mondja, hogy meglátott egy macskát átszaladni előtte az úton, akkor téged fognak büntetni. Akkor is, ha a veszélyeztetést a gyakorlatban ő okozta. Mivel nem fogod tudni bizonyítani, hogy ő g*ciségből fékezett.

Olyanokra nyilván nem kell számítani, hogy hirtelen kinő a földből egy fa vagy a tegnapi öngyilkos marha (viszont szabálytalanul előző autóra lehet számítani), de pl kátyú (van belőle bőven!), vadállat (őz, nyúl, róka, stb, most nem az autósokra értettem), ember, másik autó, úton lévő tárgy bármikor előfordulhat, ezekre lehet (és kell) számítani.

2017. júl. 27. 12:43
 5/19 A kérdező kommentje:

Nézzük azt a verziót is, amikor én szabályos voltam - tartottam a megfelelő követési távolságot - előzés nem történt, hanem a belső sávban haladt tartósan, de az engedélyezett maximum sebességnél lassabban. Én rávillogok, erre ő csinál egy büntető fékezést. De mivel a követési távolságot betartottam, nem másztam rá, az esetből nem lesz ütközés, hanem csak egy hirtelen vészfékezés (veszélyhelyzet) viszont az egészet a videó felvette.

Ilyenkor én ugye teljesen vétlen vagyok. (Ugy tudom csak dudálni nem szabad, villogni szabad - javits ki ha rosszul tudom.)

Ha rendőrségnek leadom a felvételt mi történik az elkövetővel?

Vagy ha a rendőr látja az egészet, leinti s feljelenti emiatt. Ki ennek a jogkövetkezménye, büntetése?

2017. júl. 27. 12:47
 6/19 A kérdező kommentje:
Ki=mi
2017. júl. 27. 12:48
 7/19 anonim ***** válasza:
25%
Sajnos semmit nem tudsz kezdeni. Videofelvételt nem tudnak bizonyítékként elkezelni, hiszen annyit mondd az ember nem ő vezette. És innentől kezdve nincs mit tenni.
2017. júl. 27. 12:51
 8/19 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%

"én olyasmire gondolok amikor előzés után fékez be. ekkor eleve ő sértet szabályt, mert előzés után nem kellő távolságban sorolt vissza."

Arra azért lehet (és kellene is) számítani, hogy amikor visszasorol, akkor fékeznie KELL. Ugyanis ha azzal a sebességgel haladna tovább amivel megelőzött, akkor a sorban előtted lévőbe simán belemegy... Én pl ha sorban közlekedek, akkor mindig tartok akkora távolságot, hogy egy autó beférjen, vagy ha nem, akkor ha látom (tükör!), hogy várhatóan elém fog besorolni, akkor elengedem a gázt, és így csinálok helyet. Ettől a mögöttem lévő még nem fog belémjönni, mert van ideje reagálni (már ha nem 20 centire jött mögöttem). Persze a magyarok szeretnek g*cik lenni, és azt mondani, hogy sz**jon csak az előzgetős állat, és nemhogy segítenék, még rá is mennek az előttük lévőre (ha sietek, és én is előzgetek, sokszor tapasztaltam). Pedig ha nem tiltakoznak, előbb szabadulnak. Ez is egy olyan szitu, amit többször írtam már itt: ha baleset történik, akkor az ilyen gondolkodású ember nem vonható felelősségre, mégis ha pl úgy vezet, hogy a balesetező befér elé, akkor nagyobb eséllyel nem történik baleset, így végülis valahol a vezetési stílusa miatt mégis hibáztatható az ilyen. Én nem azt tartom jó sofőrnek, aki nem okoz és nem is szenved el balesetet. Ez lenne a minimum szint... Szerintem az a jó sofőr, aki képes arra, hogy úgy vezet, hogy másokat segít abban, hogy ne szenvedjenek balesetet a saját hülyeségük miatt. Persze van, akin nem lehet segíteni.

2017. júl. 27. 12:53
 9/19 Koplárovics Béci ***** válasza:

" Én rávillogok"

"Ugy tudom csak dudálni nem szabad, villogni szabad - javits ki ha rosszul tudom"

Azért BIZTOSAN senkire sem villoghatsz, mert LASSABBAN megy, mint a megengedett LEGNAGYOBB sebesség. Egyik sávban sem. A jobbratartás elmulasztása miatt sem.

2017. júl. 27. 12:57
 10/19 A kérdező kommentje:
Akkor sehogy se jelezhetem neki, hogy mögötte vagyok s mennék? Mert hanggal ugye alapból nem jelezhetek...
2017. júl. 27. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!