Hogy működik a 4 ütemű motorokon a karburátor?
Úgy hallottam valami vákumos elmélet húzza fel a tűt, de honnan kapja azt a vákumot?
Nagy segítségemre lenne egy teljes leírás, magyarázat esetleg rajz is... Köszi!
Nem egészen. Az ún. CV-karburátoroknál (állandó áramlási sebességű karburátor) a karburátorban található egy pillangószelep (ezt forgatod a gázkarral), mögötte pedig egy hagyományos gáztolattyú tűvel. Ez utóbbit a szívócsővákuum működteti, de a pontos módszert még én sem ismerem (nem javítottam még ilyet, nem volt lehetőségem elsajátítani a működését).
Viszont valóban: a karburátorok nagy részénél a gáztolattyú a gázkar működteti.
Egy karbiban (1 csőben) a motor felől érkező vákuum útjában egy pillangó szelep áll,ez egy nyit/zár a gázpedál lenyomására.Alap járaton éppen-hogy csak nyitva van ez a szelep.
Különböző méretű fúvókákon kapja a benzint,amik a szelep felett vannak,és a levegő mozgásának sebessége "szippantja be"így már porlasztva a benzint.Ezen felül van gyorsító fúvóka,ez már spricceli a benzint,hogy a hirtelen gázadáskor is időben kapjon benzint,azaz ne torpanjon meg az autó.
Az összes fúvókát (különféle járatokon keresztül) az úszóház látja el üzemanyaggal,(ebbe meg a benzinpumpa nyomja bele az üzemanyag tartály felől),amit az úszón lévő tű zár el,azaz ha megtelt az úszóház benzinnel,(kb mint a wc tartály,és ez üzem közben állandóan nyit-zár,a benzin fogyás függvényében. Itt láthatod az úszót ahogy zár,és a gyorsítófúvóka működését,ezeken kívül léteznek még más fúvókák is ,mert a különféle menet igényekhez más-más mennyiséget kell biztosítani a motor számára,de ezek itt nincsenek a képen.
Hűűű, kösz mindenkinek! Sok megoldatlan ügyre derült fény most a fejemben.
Igazából egy 50 ccm-is 4 ütemű robogó karburátora amiről szó van, ami nem jár valami tökéletesen - azaz sehogy se - és a karburátorral kezdtük, csak nem teljesen voltunk vele tisztában, hogy miként is működik.
Nem tudtuk hogyan kapja a vákuumot meg, hogy mi a szabályozza.
A másik amivel nem teljesen voltunk tisztában, hogy a karburátor úszóházának az alján egy kis benzinpumpa szerű szerkezet, ami spricceli a benzint. Ezek szerint Ő a gyorsító.
Ha valami félre értelmeztem, légyszi javítsatok ki!
(Gyújtás rendben? De gondolom néztétek már hogy van-e szikra a gyertyánál...)
Kipróbálhatjátok azt is hogy spricceltek benzint(injekciós-fecskendő) miközben húzott gázkar mellett indítóztok. Így be kell hogy induljon,benzin hiány esetén.
Egy vödör víz,vagy inkább 1 poroltó mindig legyen kéznél,ha netán kigyulladna valamilyen szivárgás miatt a járó motor.Nem árt az óvatosság,a benzin nagyon könnyen bajt csinálhat.
sziaszto.Van egy kinai robogóm 4 ütemű.
Az a furcsa nálla,hogy anyagot kap,szikra van.Kompresszio van. .De dem indul.Hideg indítoval sem,be öntéssel sem.Szerintetek mit kéne vele csinállnom???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!