Euró 5 és Euro 4 mihez kötött?
Gyártási évhez vagy mihez? Konkrétan egy 2010-es Audi A4 2.0 tdi 105kW érdekel.
Azt tudom hogy az Euro mit jelöl, de 2010-ben ebből a motorból mindkettőt gyártották?
Sejtettem, hogy nem lehet 6-os.
Köszönöm a segítséget.
Az enyém 2012-es és Euro5-ös, tehát valószínűleg az az Audi is ez lehet.
Leginkább a károsanyag kibocsátás alapján sorolják be őket. TDI, tehát dízel a kérdés, annál talán a nitrogén-dioxid és a részecskskibocsátást nézik főleg. Műszakin más csak azt vizsgálják, hogy alapjáratról hirtelen lepadlózva tiltásig optikailag mérve mennyire füstöl a kipufogó. (Szabadkigyorsításos módszer.) Minél inkább van látható füst, annál több benne a részecske.
Ez most csak így nagyjából pongyola megfogalmazásban. Biztosan van rá pontos szabvány.
Ha Euro6 lenne akkor kellene tölteni külön tartályba időnként adblue adalékot is.
Meg nem volt még 2010-ben Euro6 amúgy se.
"Ha Euro6 lenne akkor kellene tölteni külön tartályba időnként adblue adalékot is."
Nem feltétlenül.
Két konkrét ellenpéldát is tudok rögtön:
1. 2017-es céges dízel autóba nem kell ilyet tölteni.
2. Van a családban egy 2016-os Euro6-os 1.6CDTI dízel Opel és abba se kell. (A neten fent van a kezelési útmutatója, gyorsan végigfutottam, hogy ne írjak hülyeséget és valóban az sem említi hogy kellene bele ilyet tölteni.)
Euro4-et tudja a legtöbb korabeli DPF nélkül is. Euro5-öt már nem!
2007 környékétől rakták előszeretettel a dízelekre a filtert. Rengeteg 2004-2005-2006-os dízel van, ami Euro4-et lazán hozza filter nélkül is. Sőt pl a H Astrákról tudom konkrétan, hogy a 2007 utáni fiteres példányokból itthon előszeretettel iktatják ki a szűrőt, mert így is bőven teljesíti az előírásokat. Sőt ugyan az az autó, ugyan azza a motorral, amiből az egyik 2006-os gyárilag filter nélküli, míg a másik 2007-es DPF-es, pontosan ugyanabba a környeztvédelmi kategóriába van sorolva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!