Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Klíma nélküli autóba milyen...

Klíma nélküli autóba milyen hordozható, szivargyújtóról működtethető klímát ismertek? Mennyire vált be? Mit kell róla tudni? Honnan lehet venni?

Figyelt kérdés

2017. jún. 21. 11:00
 1/7 anonim ***** válasza:
76%
Nincs ilyen. A szivargyújtó nem tud akkora teljesítményt leadni, ami működtetne egy klímát. Ráadásul a klíma mindig két oldalú, van egy hideg és egy meleg oldal, a meleg oldal a hűtendő légtéren kívülre kell, hogy kerüljön. Próbálj meg inkább bontóban az autódba való klímát szerezni és azt beszerelni. A típushoz tartozó fórumokon biztos tudnak segíteni, a legtöbb autóba nem nehéz ezt megoldani, mert mindennek megvan a helye.
2017. jún. 21. 11:14
 2/7 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm!

Komplett klímát nem tudok venni, nem akarok még a használtért is annyit adni... Az autós ventilátor mennyire hatásos?

2017. jún. 21. 11:18
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha van hova felcsavarozd (mert különben leesik), akkor asztali USB-s ventillátort javaslok, nekem bejött. Pl. ez (kínai, ezer plusz egy néven/márka alatt gyártják, 2000 Ft-ot megér, 500mA-s telefontöltőről már üzemeltethető):

[link]

Előtte próbálkoztam kb ugyanekkora méretű felcuppanós-szivargyújtós-autós-oszcillálós ventivel, de az kb, két hét után szétesett, nem érdemes vele vergődni.

Ezen kívül érdemes még beruházni oldalablak légterelőbe:

[link]

Ez már drágább tétel, 5-20ezer forint, de ár-értékben még mindig a legjobb. Segítségével sokkal komfortosabb a nagy sebességű haladás nyitott ablak mellett ill. esőben is hatékonyabb szellőzést biztosít. Utóbbi esetben álló helyzetben is véd az esőtől, ha csak 5-10 cm-re húzod le az ablakot és a levegő is tud cserélődni.

Következő lépcsőfok a hővédelemben a szigetelés, de ez már több tízezres tétel. Kivételt képeznek a belső árnyékolók/rolók, amik meglepően sokat érnek, viszont sajnos csak a hátul utazókat védik direktben. Indirekt a hőszigetelést javítják.

Az igezi hőszigetelés ott kezdődik, ha erre való anyaggal bevonsz belülről mindent (ajtó lemezek, tűzfal, tető, stb.) ill. az ablakokat fóliázod. A fólia mindenképp UV szűrős legyen, hátul sötét, elöl csak teljesen átlátszó használható. A direkt napsugárzás erejéből az UV szűrés meglepően sokat tompít.

Az utolsó lépcsőfok (több százezres tétel) a valódi klíma beszerelése, mely lehet gyári vagy univerzális. Ezt csak kivételes esetben éri meg végigvinni.

Nekem ennyi infó gyűlt össze, mikor klíma ügyben kutakodtam. Végül vettem egy gyárilag klímás kocsit.

2017. jún. 21. 11:32
 4/7 anonim ***** válasza:

"A direkt napsugárzás erejéből az UV szűrés meglepően sokat tompít."

Ez igaz, de nem az UV okozza a hőérzetet, hanem az IR, vagyis az infravörös.

2017. jún. 21. 13:37
 5/7 anonim ***** válasza:
Az IR itt irreleváns. Leégni az UV-től égsz le üvegen keresztül, bár nem klasszikus értelemben vett égésről van szó természtesen. Az infra fény ráadásul a legtöbb üvegen át sem megy. Ha lesz lehetőséged rá, majd nézd meg mit mutat egy hőkamera üvegen keresztül!
2017. jún. 21. 15:01
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat srácok! :D
2017. jún. 21. 21:43
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha ventillátort akarsz akkor ilyet vegyél. Ebből van csipesszel rögzithető is.

[link]

2017. júl. 2. 16:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!