Jó ez a gyújtótrafó?
Pont ilyet kapott az egyik barátom. Be is akarta szerelni, de mondtam neki hogy inkább várjon vele. Az leírásban 60kV-os feszültséget emlegetnek, és ha ez igaz, akkor könnyen áthúzhat pár helyen a szikra.
Szerintetek igaz ez a feszültség érték? A primer és a szekunder tekercs ellenállása nagyjából megegyezik azzal, amit írtak, a többit meg nem tudtam megmérni.
Találkozott már valaki ilyennel?
Az csak egy maximum amit odaírnak, valszeg kicsivel felette lehet a határ amit bír átütés nélkül.
De a szekunder oldalon megjelenő feszültség a primer oldalinak a függvénye - ott vannak az ellenállások meg a menetszámok arányai, ha tudod mi megy be, akkor nagyjából kiszámolhatod mi jön ki...
A trafónál alapvetően a megadott adatok (menetszámok és ellenállások) számítanak, ha a gyárira/korábbira rámérsz meglátod mennyivel tér el.
"Az csak egy maximum amit odaírnak, valszeg kicsivel felette lehet a határ amit bír átütés nélkül."
Kicsit kétértelműen fogalmaztam. Nem a trafónál gondoltam, hogy áthúzna a szikra, hanem mondjuk a gyújtókábelnél. Azok hivatalos adat szerint 40 kV-ot bírnak.
Esetleg tudnál abban segíteni, hogy kell ezt kiszámolni?
Kellene tudni a primer feszültséget az erőtér összeomlásának időpillanatában. Ez után az áttétellel már tényleg ki lehet számolni, hogy mekkora lesz a szikra feszültsége.
Vagy elég tudni a gyári trafó adatait, ha az adatok nagyjából egyeznek, akkor jó lesz az, nem kell sokat gondolkodni.
Milyen gép gyújtásrendszeréről van szó?
Csak ugye ilyen adatok mellett lehet hogy csak 40kV-os max. feszültséget tud adni. Ezért lenne jó ezt kiszámítani.
Egy turbós Nissan-ba lenne. A gyári trafója 35kV-os, de nem is emiatt szeretné feltétlenül lecserélni, hanem mert az csak ahogy számolgattam nagy fordulaton gyújtásonként 20mJ energiát tud leadni, ezzel meg közel a duplája lenne elérhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!