Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Jó ez a gyújtótrafó?

Jó ez a gyújtótrafó?

Figyelt kérdés

[link]

Pont ilyet kapott az egyik barátom. Be is akarta szerelni, de mondtam neki hogy inkább várjon vele. Az leírásban 60kV-os feszültséget emlegetnek, és ha ez igaz, akkor könnyen áthúzhat pár helyen a szikra.

Szerintetek igaz ez a feszültség érték? A primer és a szekunder tekercs ellenállása nagyjából megegyezik azzal, amit írtak, a többit meg nem tudtam megmérni.

Találkozott már valaki ilyennel?

2017. jún. 20. 22:27
 1/6 anonim ***** válasza:

Az csak egy maximum amit odaírnak, valszeg kicsivel felette lehet a határ amit bír átütés nélkül.

De a szekunder oldalon megjelenő feszültség a primer oldalinak a függvénye - ott vannak az ellenállások meg a menetszámok arányai, ha tudod mi megy be, akkor nagyjából kiszámolhatod mi jön ki...

A trafónál alapvetően a megadott adatok (menetszámok és ellenállások) számítanak, ha a gyárira/korábbira rámérsz meglátod mennyivel tér el.

2017. jún. 20. 23:17
 2/6 A kérdező kommentje:

"Az csak egy maximum amit odaírnak, valszeg kicsivel felette lehet a határ amit bír átütés nélkül."

Kicsit kétértelműen fogalmaztam. Nem a trafónál gondoltam, hogy áthúzna a szikra, hanem mondjuk a gyújtókábelnél. Azok hivatalos adat szerint 40 kV-ot bírnak.

2017. jún. 21. 00:02
 3/6 anonim ***** válasza:
Aha... De akkor is csak elméleti maximum, magán a gyújtásmodulon és a trafó áttételén múlik mekkora feszültség fog szaladgálni a túloldalon.
2017. jún. 21. 00:05
 4/6 A kérdező kommentje:

Esetleg tudnál abban segíteni, hogy kell ezt kiszámolni?

Kellene tudni a primer feszültséget az erőtér összeomlásának időpillanatában. Ez után az áttétellel már tényleg ki lehet számolni, hogy mekkora lesz a szikra feszültsége.

2017. jún. 21. 00:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Vagy elég tudni a gyári trafó adatait, ha az adatok nagyjából egyeznek, akkor jó lesz az, nem kell sokat gondolkodni.

Milyen gép gyújtásrendszeréről van szó?

2017. jún. 21. 08:20
 6/6 A kérdező kommentje:

Csak ugye ilyen adatok mellett lehet hogy csak 40kV-os max. feszültséget tud adni. Ezért lenne jó ezt kiszámítani.

Egy turbós Nissan-ba lenne. A gyári trafója 35kV-os, de nem is emiatt szeretné feltétlenül lecserélni, hanem mert az csak ahogy számolgattam nagy fordulaton gyújtásonként 20mJ energiát tud leadni, ezzel meg közel a duplája lenne elérhető.

2017. jún. 21. 09:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!