Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 13-as felnire bármilyen 13-as...

13-as felnire bármilyen 13-as gumit rá lehet tenni?

Figyelt kérdés
Nyilván függ autótípustól, de úgy elméletben ez lehetséges? Vagy van egy minimum-maximum szélesség-magasság?
2017. máj. 12. 18:02
 1/10 anonim ***** válasza:

Igen van egy ajánlott tól-ig szélesség ami a felni szélességétől függ. A magasságot pedig legtöbbször a gumi szélessége adja meg, a "per" nélküli abroncs olyan magas, mint széles, a "peres" guminak pedig a / utáni szám mutatja, hogy a szélesség hány százaléka a magasság.

Itt egy táblázat az ajánlott méretekről:

[link]

Persze etől függetlenül bármit rá lehet erőltetni a felnire, pl. divatból. Erre példa a feszített, vagy más néven "robbantott" gumi:

[link]

2017. máj. 12. 18:42
 2/10 anonim ***** válasza:

Egy kép a feszített gumi veszélyéről:

[link]

2017. máj. 12. 18:43
 3/10 anonim ***** válasza:

Miért ne lehetne rárakni?

A guminak van oldalfala, belső kerülete meg szélessége. A 13" keréknek nem változik az a belső kerülete, legyen bármekkora az oldalfala vagy a szélessége, ezért is 13"-as (nem tudom jól írom-e de értitek mire gondolok). Éppen ezért van az, hogy egy 175/70R13 helyére nem rakhatsz fel /60-at. Mert a külső kerülete a guminak megváltozik, és nem lesz pontos az órája - illetve ennyivel alacsonyabb lesz az autó. Vagy nagyobb méretnél ugye pont fordítva. Illetve amikor 13-as helyett 14-est raksz fel, akkor pedig az oldalfal helyét váltod ki felnivel kvázi.

2017. máj. 12. 18:46
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Én eddig úgy tudtam, hogy van egy X méret ami a gyári a kocsira, és attól fel és le is el lehet térni, tehát pl. egy 14-re lehet tenni 13-ast, a megfelelő méretekkel.

Csak ezt a méreten belüli dolgokat nem értettem, hisz van millió autó 13-14-es vagy akárhányas felnikkel, és ha épp nincs rajta az előző gumi akkor miként derül ki, hogy mi való rá?

2017. máj. 12. 18:49
 5/10 anonim ***** válasza:

Ó, akkor az alapoktól haladunk :)

Ha egy autó kijön 13-as felnivel lehet rá 14-est rakni. Itt most kicsit elcsúszott a kérdés szerintem.

Autónként megvan adva egy gyári mérethatár, jellemzően egy cimke van valahol, de az interneten is megtalálható.

Egy testközeli példa arról, hogy milyen váltóméretek vannak:

195/65 R15

205/55 R16

215/45 R17

Ahogy nagyobb lesz a felni, kisebb lesz az oldalfal. Ehhez netes kalkulátorok is vannak amik segítenek megnézni, hogy a csere belefér-e még a mérethatárba.

2017. máj. 12. 18:54
 6/10 A kérdező kommentje:

Van egy gyári méret, (175/70/R13)

De mindig is 14-es felni és ugye gumi volt rajta.

Viszont azon gondolkodtam, hogy ha veszek 13-as felnit, akkor honnan tudnám, hogy milyen gumi kell?

Az ilyen kalkulátorokból találtam párat, de ott nem az összes lehetőséget írja ki, hanem, ha én beírok valamit, akkor azt, hogy az jó vagy nem.

2017. máj. 12. 18:58
 7/10 A kérdező kommentje:
Ja, ez lemaradt: Az általam kérdezett gumin csak a 13-as jelzés van, illetve a max. sebességhatár.
2017. máj. 12. 19:05
 8/10 anonim ***** válasza:
milyen autó?
2017. máj. 12. 19:07
 9/10 anonim ***** válasza:

Elég hülyén van megfogalmazva , nem csoda hogy kicsit elcsúszott.

Olvasom és nem értem hogy, hogy lehet feltenni 13 "-os felnire 14"-os gumit.

Értelmesebben kellene fogalmazni . Tehát a felni cserét kérdezed, nem csak a gumi cserét .

"13-as felnire bármilyen 13-as gumit rá lehet tenni? "

majd

" tehát pl. egy 14-re lehet tenni 13-ast ".

2017. máj. 12. 21:17
 10/10 anonim ***** válasza:

"Csak ezt a méreten belüli dolgokat nem értettem, hisz van millió autó 13-14-es vagy akárhányas felnikkel, és ha épp nincs rajta az előző gumi akkor miként derül ki, hogy mi való rá?"

A felnibe bele vannak ütve a méretei pl. 6J14. Ez 6" széles, 14" átmérőjű felni. Ez már behatárolja, hogy mekkora gumiabroncsokat lehet rátenni.

A pontos méretet az autó leírásában, vagy a motortérben vagy az ajtónál lévő adattábláról tudod meg.

Ha pedig változtatnál, akkor előtte egy váltóméret kalkulátort használj.

2017. máj. 12. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!