Megengedett sebesség kontra fogyasztás (=levegőszennyezés). A törvényhozók kiszámolták már az összefüggést, hogy megéri-e városban az 50-es sebességkorlátozás?
Tekintsünk el az útépítésektől. Egyszer csak valahol (jogászok) kitalálják, hogy a megengedett sebesség ne 60, hanem 50 legyen. A benzinüzemű kocsik úgy vannak tervezve, hogy 60-hoz tartozik kb. 2000-es fordulat. No mármost az autóvezető kettőt tehet:
1) visszakapcsol 3-ba, és bőgeti a motort (több fogyasztás, több szennyezés)
2) 4-ben hagyja a váltót és belenyugszik, hogy "nyúzza" a kocsiját, ami korábban tönkremegy. Igaz, ezt nem a törvényhozó fizeti.
Ez kinek jó, és ki hiszi el, hogy valami nagyot alkottunk a környezetvédelemért és közlekedésbiztonságért?
No, most nem vagyok a szabálykövetők gyöngye, de azt komolyan mondod, hogy 3. - ba kell tenni 50 - nél?
Az én kocsim pörgős, benzines Honda, simán megy 50 - et 6. - ban. Bár ritkán megyek annyit.
Én emlékszem mikor visszavették 50 - re a 90 - es évek elején, akkor a kisebb fékút mellett érveltek, ez logikus, de ilyen alapon járjunk 30 - cal (és akkor már tényleg vissza kell kapcsolni 3. - 4. - be) vagy el se induljunk, mert akkor 0 a féktáv.
"A benzinüzemű kocsik úgy vannak tervezve, hogy 60-hoz tartozik kb. 2000-es fordulat."
Érdekel ez a sztori, mesélnél még? A világ szerencsésebb felében már közel 35-40 éve 50 km/h a megengedett sebesség lakott területen, Magyarországon is ennyi 1993 óta.
Gondolod, hogy a tervezők nem látnak az orruktól tovább?
4.
Tököm tudja. De megy vele, nem rángat. Persze ha combosabb gyorsítást akarok, vissza kell kapcsolni.
7.
Köszi, nem az első kocsim, majd tudom mi tesz jót neki, mi nem. De mondom, nem 50 - nel járok vele városban sem, fel lehet tenni 6. - ba, nem erőlködik, még módjával gyorsul is.
Csak azt vitattam, hogy nem muszáj 3. - ban menni 50 - nél, semmilyen kocsival sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!