Belehet így kötni a ledszalagot az autóba?
Nem vagyok nagy amper vadász,ezért kérdeznèm tőletek.
Szóval,úgy szeretnèm bekötni,hogy állandóan vilàgítana menet közben,de hogyha leállítom az autót,akkor is világítana,mint a kilépőfény az ajtón.
Egyébként az ajtóra szeretném tenni.
Ezért úgy gondoltam,hogy kötnèm az ablak kapcsolóra,mert az világít menet közben is,és a kilépőfényhez,mert az meg világít ha kinyitom az ajtót.
Csak akkor nemtudom mivan,ha világít mindkettő,ahonnan kapná az áramot?!
Szóval,kivitelezhető ez?
Egyébként nemvagyok annyira oda az ilyenekért,de ezt most elkèpzeltem,hátha....
20-25 centis ledsort raknék fel jobról,balról,az első ajtókra.
persze megoldható.. ha rosszul mondom majd kiegészítik, de kellene 2 db egyenirányító, így az áram mindig egy irányba folyna a ledszalag felé.
Emellé javasolnék egy valamilyen fesz szabályzót, mert a 12 voltos ledszalag nem örül a 14.4 voltnak, erre nem tudok javasolni semmit, mert annyira nem értek hozzá. Egy fesszab ic kellemes lenne, de mikor leállítod a motort akkor tulzottan leesik a feszültség így az nem korrekt megoldás.
És ilyen egyenírányítót hol tudok beszerezni?
Máshol olvastam hogy van olyan ledsor is amit kifejezetten autóba találtak ki,és ezek jobban bírjàk az áram ingadozást.(Állítólag!!!)
Mit jelent nálad az ablak kapcsoló?
Egyébkén megoldható. Kettő darab dióda kell hozzá, az egyik anódja a "kilépőfényhez" a másiké pedig az "ablak kapcsolóra". A katódjukat össze kell kötni, és arra mehet a Ledszalag pozitív csatlakozója (a negatív meg értelemszerűen a testre).
A 14.4 Volttal meg akár nem is lehet probléma, a diódán úgy is fog esni 6-7 tized Volt. Meg kell nézni a Ledszalag katalógusában a maximális értékeket. (Egyébként leállított és járó motor között nem lehet fél Voltnál nagyobb az akkumulátor feszültségének eltérése.)
Ablakemelő kapcsolóra gondoltam.
És ilyen diódát mi alapján vegyek?
Voltot,vagy valami más tulajdonságát kell nézni?
Lehet hogy füstbe ment terv lessz ez....
És hogyha csak a kilépőfényfényre kötném,hogy akkor világítson mikor az ajtó nyitva van,akkor is kell dióda,vagy valami más?
Mert gondolom a 12-14 voltos ingadozást akkor is ki kell küszöbölni?!
Ha nem sokat ég akkor a 14 volt nagyon nem baj, főleg mert alapjáraton olyan 13 volt körül vannak az autók. Akkor nem kell semmi.
De diodat bármely elektronikai boltban vehetsz 5-10 forintért, bár ide izmos kell így lehet hogy 20 Ft lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!