Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Belehet így kötni a ledszalago...

Belehet így kötni a ledszalagot az autóba?

Figyelt kérdés

Nem vagyok nagy amper vadász,ezért kérdeznèm tőletek.

Szóval,úgy szeretnèm bekötni,hogy állandóan vilàgítana menet közben,de hogyha leállítom az autót,akkor is világítana,mint a kilépőfény az ajtón.

Egyébként az ajtóra szeretném tenni.

Ezért úgy gondoltam,hogy kötnèm az ablak kapcsolóra,mert az világít menet közben is,és a kilépőfényhez,mert az meg világít ha kinyitom az ajtót.

Csak akkor nemtudom mivan,ha világít mindkettő,ahonnan kapná az áramot?!

Szóval,kivitelezhető ez?

Egyébként nemvagyok annyira oda az ilyenekért,de ezt most elkèpzeltem,hátha....

20-25 centis ledsort raknék fel jobról,balról,az első ajtókra.

2017. márc. 3. 19:54
 1/6 anonim ***** válasza:

persze megoldható.. ha rosszul mondom majd kiegészítik, de kellene 2 db egyenirányító, így az áram mindig egy irányba folyna a ledszalag felé.

Emellé javasolnék egy valamilyen fesz szabályzót, mert a 12 voltos ledszalag nem örül a 14.4 voltnak, erre nem tudok javasolni semmit, mert annyira nem értek hozzá. Egy fesszab ic kellemes lenne, de mikor leállítod a motort akkor tulzottan leesik a feszültség így az nem korrekt megoldás.

2017. márc. 3. 20:06
 2/6 A kérdező kommentje:

És ilyen egyenírányítót hol tudok beszerezni?

Máshol olvastam hogy van olyan ledsor is amit kifejezetten autóba találtak ki,és ezek jobban bírjàk az áram ingadozást.(Állítólag!!!)

2017. márc. 3. 20:45
 3/6 anonim ***** válasza:

Mit jelent nálad az ablak kapcsoló?

Egyébkén megoldható. Kettő darab dióda kell hozzá, az egyik anódja a "kilépőfényhez" a másiké pedig az "ablak kapcsolóra". A katódjukat össze kell kötni, és arra mehet a Ledszalag pozitív csatlakozója (a negatív meg értelemszerűen a testre).

A 14.4 Volttal meg akár nem is lehet probléma, a diódán úgy is fog esni 6-7 tized Volt. Meg kell nézni a Ledszalag katalógusában a maximális értékeket. (Egyébként leállított és járó motor között nem lehet fél Voltnál nagyobb az akkumulátor feszültségének eltérése.)

2017. márc. 3. 20:53
 4/6 A kérdező kommentje:

Ablakemelő kapcsolóra gondoltam.

És ilyen diódát mi alapján vegyek?

Voltot,vagy valami más tulajdonságát kell nézni?

Lehet hogy füstbe ment terv lessz ez....

2017. márc. 3. 21:27
 5/6 A kérdező kommentje:

És hogyha csak a kilépőfényfényre kötném,hogy akkor világítson mikor az ajtó nyitva van,akkor is kell dióda,vagy valami más?

Mert gondolom a 12-14 voltos ingadozást akkor is ki kell küszöbölni?!

2017. márc. 4. 07:41
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha nem sokat ég akkor a 14 volt nagyon nem baj, főleg mert alapjáraton olyan 13 volt körül vannak az autók. Akkor nem kell semmi.

De diodat bármely elektronikai boltban vehetsz 5-10 forintért, bár ide izmos kell így lehet hogy 20 Ft lesz.

2017. márc. 4. 07:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!