Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Magyarországon lehet jobb...

Magyarországon lehet jobb kormányos autót használni?

Figyelt kérdés
Nem arra gondolok, amikor valaki idelátogat a külföldi autójával, ami éppen jobb kormányos. Hanem már többször is láttam magyar rendszámos autókat jobb kormánnyal. Szerintem ez nagyon veszélyes és számomra hihetetlen, hogy így kaphatnak magyar rendszámot.
2017. jan. 12. 09:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Igen, használható, hiszen te is láttál magyar rendszámos autót. Biztosítás megkötésekor is rákérdeznek, hogy az autó jobb kormányos-e, gondolom ilyenkor drágább a biztosítás.
2017. jan. 12. 10:01
 2/6 Beviz Elek ***** válasza:
27%

Nem, nem lehet használni, elveszi a forgalmit a rendőr. Valószínűleg minden műszaki előtt visszaalakìtják balkormányosra. Gondolom nagyon unatkozik a tulaj és kíváncsi hogy meddig tud így közlekedni vele.

Annyira veszélyes mint Angliában balkormántost használni. Még élek :D

2017. jan. 12. 10:22
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

lehet használni, csak a fényszórókat kell kicserélni balkormányoshoz való asszimetrikusra. A jobbkormányosban fordított az asszimetriája a fényszórónak, így elvakítja a szembejövőt a tompított is. Ezt jobbkormányosnál ellenőrzik a műszakin, hogy kicserélték-e. Ezen kívül lehet használni. Taxi már nem lehet az új szabályok értelmében, de mindennapi magán használatra nyugodtan.

Jó is éjszaka szivatni a rendőrt vele. Haverod az anyósülésen, ami ugye ilyenkor bal oldal, satu részegen, a rendőr reflexből szinte tuti, hogy hozzá megy oda, innentől már nem kell részleteznem a mókát, adja magát... :) (feltéve ha a sofőr józan)

2017. jan. 12. 10:28
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A jogszabályban és a forgalmiban sehol nincs olyan, hogy jobbkormányos, vagy balkormányos. Egyszerűen nincs erre felkészítve a jogszabály, pélfául a kezedben van egy forgalmi, abból sem derül ki, hogy melyik oldalon van a kormány.

És ja, amúgy veszélyes, az előzés teljesen vakon megy egy jobbkormányosból. Amúgy semmi más hátránya nincs.

2017. jan. 12. 15:56
 5/6 A kérdező kommentje:

4: Én is az előzésre gondoltam, hogy hogyan lehet így előzni.

Egyébként nyilván költői kérdés volt, hiszen ha láttam, akkor van. Csak szerintem nem kéne engedni.

És nem arról van szó, hogy valaki hazalátogat, hanem magyar rendszámot tuti nem adnék neki.

2017. jan. 15. 17:46
 6/6 Beviz Elek ***** válasza:

Akkor kérdezd azt, hogy miért lehet ;)

Nem kifejezetten veszélyes. Egyértelműen nehezebb vele előzni (nem megoldhatatlan!), de a sofőrön múlik minden. Ezzel a logikával a kis 1.0 Swifteket és sok más gyenge kocsit is ki lehetne tiltani a forgalomból hiszen nem gyorsul, így veszélyes előzni. Ahogy azokat is emberek vezetik, kinéznek, ha megfelelően hosszú szakaszon nincs semmi és tudnak előzni, akkor mennek. A jobbkormányossal is ez a helyzet, csak nehezebb kikukucskálni.

Mivel az előtted haladónak jobboldala is van, ezért jó eséllyel kinézhetsz ott is, kivéve ha egy kamionról van szó vagy pedig a susnyásban mentek.

A másik megoldás a lemaradás. Kicsit nagyobb követési távolság esetén átpattanhatsz a szembesávba körülnézni.

2017. jan. 15. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!