Az autó elindítása után mennyi idő kb még felépül a kenés a motorban?
Közben utánaolvastam és tényleg vannak olyan típusok, ahol néhány másodperc múlva kialszik a visszajelző, mint a videón. Nem tudom ez miért jó, de biztos megvan az oka.
Az ilyen autóknál csak saccolni lehet mikor épült fel a kenés, vagy esetleg hallani a motor hangján.
Én azért szeretem látni, amikor megjön az olaj :)
Ez igaz, hogy alapjáraton feleslegesen kopik a motor hidegen, de azt is figyelembe kell venni, hogy ilyenkor semmi terhelést nem kap a motor, így a kopás is szinte elhanyagolható. Cserében mikor 10 másodperc után elindulsz, az hatalmas terhelés és pofon a motornak.
Valóban hiába járatod 10 percig, akkor sem fog mozdulni a vízhőfok mutató, de a valóságban pár fokot melegszik az, és ami a legfontosabb, az olaj jól átjárja a motort, van ideje kicsit meghígulni. Semmi baja nem lesz, ha járatod minden nap indulás előtt, sőt, ajánlott szerintem.
Csak az autók 99%-ban nincs olajhőmérséklet mérő, így csak a vízre lehet hagyatkozni, ehez képest az olaj ~2x annyi idő alatt melegszik be mint a víz.
"de azt is figyelembe kell venni, hogy ilyenkor semmi terhelést nem kap a motor"
akkor minek járassam? melegedni nem melegedik, míg hideg addig aránylag jobban kopik mint melegen.
"Cserében mikor 10 másodperc után elindulsz, az hatalmas terhelés és pofon a motornak. "
Alacsony fokozatban aligha van terhelés illetve közepes fordulatszám tartományban használom az autót (1500-2000), pont amiatt hogy minél kisebb terhelése legyen, illetve itt már van kellő olajnyomás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!