Aprilia SR 50 robogóba erősebb első világítás?
Van egy Aprilia SR50(LC)-es robogóm, első világítása 2x15W(p26s foglalat) és szeretném ha kicsit erősebb lenne, éjszaka is használom és alig látok valamit. Ha veszek bele 2db 15W-os halogén izzót, ami jó ehhez a foglalathoz az megoldást jelentene?
Illetve nem tudom a LED technológia milyen szinten van, láttam ebay-en ilyen p26s-es foglalatú izzókat, azok nem tudom milyenek, esetleg valakinek vélemény?
arvai630: A led izzóval nem ez a baj. Az meg nettó hülyeség, hogy jobban melegszik, mert pont hogy nem.
A gond inkább az, hogy
1. a led nem bírja/szereti a feszültség hullámzását, és a feszültségtüskéket. Tehát ahhoz, hogy sokáig jól működjön stabil áram szükséges hozzá. Ezt a motorokban található feszültségszabályzók általában nem igazán tudják nyújtani. Ezért beépítésnél szokás komplett led-es tápegységet is beépíteni, amivel garantálható a stabil feszültség.
2. igaz, hogy sokkal kevésbé melegszik a led, azonban kevésbé is bírja a hőt. Pl míg a halogént akár sütőkben is használhatjuk, és szokták is használni, a led hamarabb meghal meleg környezetben. Ezért az is fontos, hogy legyen szellőzése a lednek. (megolvadni nem fog semmi, csak a led hal meg)
3. A motorban található foncsorok kifejezetten a halogéntípusú izzókhoz lettek igazítva. (igaz sokszor elég gyengén) Ez alatt konkrétan azt kell érteni, hogy egy halogén izzónál más az fény iránya, és útja, mint egy ilyen led izzónál. Ezért sokszor hiába tud sokkal több lument az adott led, mint az ugyanannyi wattos halogén, mégis gyengébbnek tűnik a gyakorlatban. Hiszen ezek a ledek kevésbé koncentrált, szétszórtabb fényt adnak, s ehhez még hozzájön az is, hogy a foncsor nem erre a szétszórt fényre lett tervezve.
Tehát szvsz nem éri meg ledet rakni motorba.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Nem, nekem régebbi motorom van, ebbe alapból 2x15w-os izzó van. Csak szeretném hogy kicsit erősebb legyen a világítás, nem tudom a 2x18 vagy 2x20 wattot elbírja-e még a rendszer? Vagy maradjak a 2x15-nél?
2 hét alatt már egy tucat kísérletet tehettél volna.
Jó a led világítás, a szórtságot lehet kompenzálni a nagyobb teljesítményű leddel. Nem fogok senkivel leállni vitatkozni. Többek között pár ezer motorvilágítást már bekötöttem. Amit linkeltél ebay-ről, az nem "világítás" hanem betegség. Keress olyat, ami nem szemét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!