Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Skoda 120L autóba be lehet...

Skoda 120L autóba be lehet építeni turbófeltöltőt?

Figyelt kérdés

Amennyiben igen utána van-e még teendő pl. gyújtásállítás, a mégszakítós gyujtást le kell-e cserélni elektromosra, kell-e a karburátoron álítani stb...

Tudom hülyeség pusztán elméleti kérdés kivitelezhető-e a dolog.

2016. dec. 15. 10:48
1 2
 11/12 veterán vas ***** válasza:

#10!

A válaszok:

- "persze simán" (#1)

- "mindent lehetséges (#2)

- "beépíteni be lehet" (#3)

- "lehet turbófeltöltőt...."(#5)

- "mindent lehet...(#7)

- "persze hogy be lehet..(#8)

Szóval mindenki elolvasta rendesen, és válaszolt egyértelműen. ;)

2016. dec. 15. 16:57
 12/12 JulesTS ***** válasza:

Igen lehet. Régen láttam a neten turbósított 120-as blokkot. De ahogy írták a 120-as blokk nem sokat bír (a 120-as blokkom 72Le-re lett felhúzva, de 10ekm-t bírt, meghajszoltam és a blokk elvetemedett...).

Viszont a skoda alapú favorit/Felicia/Fabia blokkok aránylag könnyen berakhatóak a 120-asba (most nekem is favorit blokk van benne).

Ez egy favorit blokkos turbós 120-as:

[link]

Még amikor karbi volt rajta, akkor vitt el egy körre, meredek emelkedőn 3-asban lepadlózta és meglepően belepaszírozott az ülésbe. Hengerenkénti fojtószelepekkel + Megasquirt-tel nem tudom milyen lehet.

Van-e még teendő? Nem kevés... Nem elég csak a turbót ráakasztani...

Kovácsolt dugattyúk, nagynyomású olajpumpa (ami tud eleget szállítani a turbónak is, meg a hajtókarokon kialakított olajspricniknek amik a dugattyúkat hűtik), a gyújtást a sima 120-asnál is cseréltük favorit gyújtására (induktív jeladós elektromos gyújtás, gond letudva), karburátoron kell állítani, ha megmarad...

Ha a turbó elé kerül, akkor "csak" fúvókázni kell, ha a turbó után, akkor lehet bedobozolni, meg nagyobb nyomású AC-val megtáplálni. Meg még van pár buktató, ami nem jutott eszembe, vagy nem is tudok róla...

És akkor a hajtásláncról még nem is beszéltünk, amíg használtam a 120-asomat 2 váltó, 2 kuplung, 6 féltengelyt evett meg, pedig csak 72Le (120-as blokk), később ~85Le (favorit blokk) erejét kellett átvinnie a talajra.

A féltengelyen valamelyest segít a száraz féltengelyes futómű (az kicsit többet bír).

Aztán ott van még a fék, futómű, amit nem szabad elhanyagolni...

Szóval be lehet építeni és van még teendő utána és gyakorlatilag is kivitelezhető és vannak akik megcsinálják, mert szerintük nem hülyeség...

2016. dec. 16. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!