Miért jobb a tárcsafék mint a dobfék?
Láttam már mindkettőt szétszedve, tapasztalatból meg tudom, hogy a tárcsafék sokkal jobban fog, viszont nem igazán értem hogy miért..
Hiszen a dobfék nagyobb súrlódási felülettel rendelkezik, ami ugye elvileg jobb fogást, és jobb hőeloszlást eredményezne. Mégis a gyakorlatban a tárcsafék jobb.
Ezt féloldalon is leírhatnám, de tele van az internet a témában szakértők tollából. - magyar nyelven is.
Ha nem találsz, írók egy rövidebb választ majd. És linkeket, amit mi laikusok is megértünk.
De lényegében mechanikai sebesség, és fékerő átvitelben és erőben van a lényeg.
"Hiszen a dobfék nagyobb súrlódási felülettel rendelkezik,"
Lehet hogy a dobfék felülete nagyobb csak a dolog mit sem ér ha fékezésnél nem az egesz felület fog!Marpedig a dobfeknel ez a helyzet.....
Illetve ott maximum 1 dugattyú tudja nyomni a betéteket!
Kevésbé hajlamos a blokkolásra,
Jobb a hűtése,
A fékbetét olcsóbb és könnyebb cserélni.
Nem jobb a tárcsafék,csak másra jó..Pl a nagy kamionokban sem tárcsafék van pedig ott aztán nem 1 tonnát kell megállítani.
A tárcsafék könnyebb súlyban ,és sokkal jobban hűthető, a kosz- reszelék nem gyűlik meg benne.Ez elég előny ,hogy a személyautókon ezt alkalmazzák,legalábbis elöl .
"Nem jobb a tárcsafék,csak másra jó..Pl a nagy kamionokban sem tárcsafék van pedig ott aztán nem 1 tonnát kell megállítani."
Ó kérlek taníts még! Honnan vetted ezt a hülyeséget! Az összes közútra szánt kamionban tárcsafék van, már több mint tíz éve. Sőt a pótkocsikon is, bár abból gyártanak dobfékeset is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!