Ha a motorom nem éri el a 300w-t és emberi erővel hajtható nem kell rá jogsi, legyen az bármilyen motor igaz?
van egyáltalán fogalmad róla, hogy mekkora teljesítmény a 300 watt?
hablatyolsz itt romettről, meg babettáról...
ezek mind legalább 2 lóerősek, azaz minimum 1300-2000 wattos a motorjuk.(nem néztem meg konkrétan)
300 wattnál még apukád fúrógépe is nagyobb teljesítményt ad le...
inkább suliba járj, és tanulj egy kis fizikát. hidd el megéri, ha nem tudatlanul éli le az ember az életét.
A Babetta 1,3 kW teljesítményű, a Romet is hasonló. Nem használhatóak jogosítvány nélkül közforgalmú úton.
A 300W tudod mire elég? Kb. semmire. Gyorsulás rosszabb mint egy biciklié, végsebesség valahol 20-25 km/h körül, de csak sík úton.
A 300Watt csak elektromos kerékpárra vonatkozik. Bármi máshoz, amiben benzinmotor pöfög, akárhány Wattos is, járművezető engedély kell. Akár Babetta, akár más...Amúgy megnézném, hogy valaki a piacról hazakerékpározik a Babettájával motor nélkül..
Úgy számolj, hogy nagyjából 740 Watt egy lóerő..a Babetta asszem 1,5 lovas, tehát nagyjából 1100 Watt.(anyit ad le)
A hatóságot csak az érdekli, hogy elektromos-e a biciklid, vagy segédmotor hajtja, ami pöfög-füstöl..a bringára nem kell jogsi, az összes többire igen..
Bár vannak áruházak, melyek aljas módon úgy árulják a robbanómotoros segédmotoros kerékpárjaikat, hogy arra nem kell jogsi. de bizony kell.
amúgy a törvény értelmezése nem az erősséged, ahogy elnézem
Itt nem, de jobb nyugati országban már vehetsz elektromos bicajt, ami hasít, mint a vihar. Nem kell szarakodni mindenféle barkácsolással, amibe az első ellenőrzésnél úgyis belebuksz.
Amúgy nem ártana, ha javítanál a szövegértelmezéseden.(például a vonatkozó törvények)
4-es, ez konkrétan ne igaz. Csak a teljesítménytől függ, a meghajtás módjától nem.
A régi "Dongó" típusú kerékpárra szerelhető motorhoz sem kellett semmilyen jogsi. Dörzshajtással hajtotta a gumit, és nem érte el a 300 wattot a teljesítménye.
Srácok, ne beszéljünk összevissza!
Pedállal felszerelt, 300w-ot el nem érő (teljesen mindegy hogy villany, vagy robbanó) motorral meghajtott legalább két kerekű járműhöz NEM KELL JOGOSÍTVÁNY! Sem pedig bukósisak, sem pedig biztosítás, mert kerékpárnak számítanak! Tessék ezt egyszer és mindenkorra megérteni, ez a törvény. Régóta használok elektromos járműveket, valamint most rendeltem egy benzinest is, beszélgettem rendőrrel, rettentő alaposan utánajártam a törvényeknek, kikérdeztem a megfelelő személyeket, elolvastam a megfelelő cikkeket, bejegyzéseket ez ügyben. Ne terjesszünk hamis információkat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!