17 éves vagyok, most szereztem meg a a jogsit ( magyar ), vezethetek attól függetlenül Németországban egyedül, vagy valakinek mellettem kell, hogy legyen?
326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet
a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról
( [link] )
5. § (3) A vezetői engedély a járművezető alábbiak szerinti életkorának eléréséig csak belföldön történő járművezetésre jogosít:
a) a „B” kategória esetében 18. életév,
---
Lehet szajkózni a papától meg a szomszéd nénitől hallott mendemondákat, de a jogszabály teljesen egyértelmű. Betöltött 18. életév alatt nem vezethetsz külföldön magyar jogsival. Pont.
Én 17 évesen lementem Olaszországba 2 hónapos jogsival és nem volt semmi gáz :)
Mondjuk nem is állítottak meg :)
A kérdés nem az volt, hogy mennyi az esélye, hogy megfogják, hanem hogy szabad-e.
Egyébként ahol én élek, sokan mondják, hogy külföldi rendszámmal rendszeresen megállítják őket. Megunták a német hatóságok, hogy sokan nem fizetnek gépjárműadót, holott itt élnek életvitelszerűen. Nincs semmi vegzálás, csak egy gyors ellenőrzés - aztán ha pár hónappal később még itt az autó, szopás van.
A kérdezőnél pedig azonnal.
Mondjuk a német rendőr nem feltétlenül ismeri a magyar jogszabályt. Tudtommal ez úgy működik, hogy az adott országban lévő korhatárt veszik figyelembe. Németországban 17 évesen csak szülői felügyelettel lehet.
Mindenesetre én nem kockáztatnék.
"Mondjuk a német rendőr nem feltétlenül ismeri a magyar jogszabályt."
Nem kell neki ismernie, a szabályozás egységes! A román 17 éves se vezethet Magyarországon, a francia fiatal se Németországban 18 éves kora előtt...
No és azért sem kell a német rendőrnek a magyar szabályokat, mert az uniós előírások szerint a személyautó vezetéséhez 18 éves kor szükséges, de a tagállamok adhatnak kedvezményt. Cserébe a kedvezmények csak az adott tagállamban jogosítanak vezetésre.
Pl. a C kategóriát is megszerezheted a legújabb szabályozás szerint Magyarországon 18 évesen, de 21 éves korig csak Mo-n használhatod, mivel az uniós korhatár C kategória esetén 21 év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!