Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mit tanácsoltok, mi legyen...

Mit tanácsoltok, mi legyen így a jogsival?

Figyelt kérdés

Tavaly kezdtem a vezetést. Mostanra durván 250E ft ment el az órákra és még mindig sehol a forgalmi vizsga.

2 oktatónál voltam. Az elsőnél a kötelező 30-at vezettem le, de nála nem érzetem jól magam és 3 hónap szünet után váltottam. Azóta megint vagy 30 órát levezettem, és egész jó tudok haladni, csak akkor van baj, ha hirtelen történik valami és kizökkenek.

Illetve sok dolog bosszant ami a szabályokat illetni és sokszor már unom az egészet, hogy ennyi idő és pénz lett áldozva erre és igazából semmi értelme. Úgy érzem megint kéne egy kis szünet, de anyám meg már azzal nyaggat, hogy mikor megyek forgalmi vizsgára.

A legfőbb problémák, hogy néha úgy kanyarodok mint egy csuklós busz, amivel nem tudok mit kezdeni. Sokat buszozom és hozzászoktam a nagyívű kanyarodáshoz. A másik, hogy volt 3 stop tábla és az elsőnél mindent úgy csináltam mint a nagy könyvben, a többinél meg nem(a stopvonal után álltam meg, mert onnan jobban belátok a kereszteződésbe), illetve ha egy másik útra kanyarodok be, akkor ha látom már távolról, hogy sehol semmi, azért is szólt már meg az oktató(jogosan mondjuk, de ha nem jön semmi, akkor nem jön semmi).

Igazából ezt se értem, hogy miért van hogy egyszer jól csinálok valamit utána meg nem. Van, hogy elfeledkezek az indexről.

Lehet az zavar, hogy mellettem ülnek, osszák az észt és ez frusztrál. Úgy érzem kihoztam magamból a maximumot, talán picit lehetnék még figyelmesebb, de már annak is örülök, ha a sárga lámpánál és a zebránál meg merek állni(sokszor van olyan, hogy nem tudom felmérni, hogy meg tudok-e állni és inkább nem engedem el a gyalogost, vagy sárgán átmegyek, mert nem akarok hirtelen satuzni).

2016. aug. 26. 11:15
 1/9 anonim ***** válasza:
85%

Inkább hagyd a fenébe, ne akarj jogsit.

Légyszi! A kedvünkért. Akik közlekedünk, ott vagyunk a kocsid körül.

"Van, hogy elfeledkezek az indexről."

Szóval elkezdesz lassítani, mindenféle jelzés nélkül, és ha pl én eközben megelőzlek (mert én ugye haladnék), akkor simán belém jössz, mert te balra kanyarodsz - csak elfelejtettél indexelni...

"sokszor van olyan, hogy nem tudom felmérni, hogy meg tudok-e állni és inkább nem engedem el a gyalogost,"

aztán ha lelép, és elütöd, még neked áll feljebb???

Hallottad már, hogy nem száguldozva közelítjük meg a zebrát???

"vagy sárgán átmegyek, "

A sárgán nem gond. A piroson meg szintén. Azaz nem nekünk. Majd pár 50ezres csekk után megtanulsz a sárgánál lassítani...

" úgy kanyarodok mint egy csuklós busz"

De nem buszt vezetsz, hanem autót!!!

"stopvonal után álltam meg, mert onnan jobban belátok a kereszteződésbe"

Megállsz a stoptábla vonalában (vagy a felfestett vonal mögött, ha van), és lassan csorogsz előre, hogy láss.

Szóval kímélj meg minket légyszi egy potenciális veszélyforrástól!

Ha ennyi óra után sem megy, akkor ez már veszett ügy...

2016. aug. 26. 11:29
 2/9 A kérdező kommentje:

Kanyarodó sávból kanyarodtam, gondolom azért is feledkeztem meg az indexről mert nekem egyértelmű hogy kanyarodósávból adott irányba kanyarodunk. Na mindegy.

Már meg van beszélve pár időpont. 1-2 alkalommal még megyek, utána úgysem lesz időm erre. Aztán ha ugyan ilyen tragikus lesz tényleg hagyom.

2016. aug. 26. 11:41
 3/9 anonim válasza:
Ne add fel! 1 a lényeg: a forgalmi vizsgán biztonságosan kell vezetni!!( Persze utána is, de azok a sofőrök akik mindennap vezetnek és tényleg jól vezetnek, azok se tartják be a kreszt teljesen. Állj meg a stoptábla vonalánál és utána szép lassan gurulj előre, ha egyedül mész az úton akkor is nézz körbe sávváltáskor, indexelj mindig.Ha már ennyi órát vezettél nyilván láttad, hogy a többi autós sem megy szabályosan, ők se indexelnek mindig, ha nem jön semmi akkor nem állnak meg teljesen a stop táblánál stb. Többnyire van tábla zebra előtt is ami csak arra figyelmeztet, hogy pár méret múlva lesz 1 zebra. Ilyenkor lassíts le mondjuk 35-40 km/h-ra ha nem vagy biztos benne, hogy át akarnak e menni. Lámpánál meg fel kell tudnod mérni, hogy megtudsz- e állni vagy sem. Az elsőre meg ne hallgass:D Mindig is voltak és lesznek ilyen menő gyerekek akik azt hiszik, hogy mindeninél jobban vezetnek és ezért másokat oltanak. Valószínűleg olyan buta szegény, hogy nem halott még a gyakorlásról. Ha meglesz a jogsid még nem tudsz majd jól vezetni. Ha sokat gyakorolsz és meglesz a rutinod akkor majd igen. Ne add fel! Ha Budapesti vagy akkor ne felejtsd el lefizetni a vizsgabiztost.:D Elvárják nagyon sokan a pénzt és hiába vezetsz majd jól úgyis találni fog hibát és megbuktat. Sok Sikert!
2016. aug. 26. 12:14
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdés hogy te akarod-e azt a jogsit? Vagy csak nyaggatás miatt csinálod?

Akkor szokott nyűg lenni ha nem igazán akarod, nincs motivációd (belülről).

Esetleg másik suli??

Nálunk is volt akinek az oktatónk mondta közel 100óránál hogy hagyja, nem megy akkor ne erőltessék mert csak hibákat halmoz, rosszabbak lesznek a berögződések! Ha úgy érzi akarja is és élvezi is majd akkor jöjjön vissza. Visszament 3év múlva amikor már maga akarta a jogsit és 30óra után sikerült neki! Pedig tündériek nálunk az oktatók, egy rossz szavuk nem volt sose, de őszintén megmondták hogy mi a helyzet és ők látják mi a helyzet.

2016. aug. 26. 12:32
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Felsorolták jónéhány olyan hibát, amelyekkel a kisebb gond az, hogy esélytelen lennél a forgalmi vizsgán, a nagyobb baj, hogy közveszélyesen közlekedsz, amiért burkoltan az oktatóidat okolod - nekik az a feladatuk, hogy "osszák az észt".

Írod, hogy egész jól tudsz haladni, ennek azonnal ellent is mondasz a csuklós buszos kanyarodással. Bosszantanak a a szabályok, pedig azokat gondolkodás nélkül kellene tudni, és akkor kisebb eséllyel "zökkennél ki".

Gondolom az oktatóid elmondták, hogyan kell megközelíteni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, kereszteződéseket, arról nem igen tehetnek, hogy te nem vagy hajlandó a kért módon közlekedni, márpedig ebben ők többet nem tudnak segíteni, "osszák az észt", s közben te folyamatos relatív gyorshajtást művelve esztelenül száguldozol, szükség esetén képtelen vagy biztonságosan megállni.

Vezetés tanulni gyakorlással lehet.

Vannak akiknek kevesebb gyakorlás után sikerül ráérezni a lényegére, másoknak több gyakorlás szükséges, és sajnos van egy olyan csoport is, akik nem képesek alkalmazkodni, megfelelően reagálni a többi közlekedő cselekedeteire.

Ez utóbbiba százalékosan kevesen tartoznak, ezer emberből talán egy akad, aki valóban alkalmatlan a jármű vezetésre, de sokkal több az olyan, aki képes lenne ugyan megtanulni szabályosan közlekedni, de nem akarja.

Te ismered magadat, legyen annyi önkritikád, hogy eldöntsd, melyik csoportba tartozol, illetve kérdezd meg erről az oktatódat is - ha ú azt mondja, képes vagy megtanulni, akkor a hozzáállásodon kell változtatni.

2016. aug. 26. 12:33
 6/9 anonim ***** válasza:

Egyébként érdemes lenne gondolkodásmódban is váltani, ugyanis ezek olyan hibák amikért tényleg azonnali bukás jár (gyalogos el nem engedése pl., gyorshajtás) plusz hihetetlen veszélyes! Megbarátkozni kéne még azzal hogy az oktatás arról szól, hogy az oktató beszél hozzád, ellát tanácsokkal, utasításokkal, amit követni kell! Ő nem tudja elvenni a gázról a lábad, max fékezni tud, de mindig az ő utasítása a mérvadó, inkább menj lassabban (50 a megengedett, 45körül kell mennünk pl), hogy meg tudj állni, távolra nézni, hogy időben lásd mi jön. Ha nem tudod megítélni, hogy átférsz-e akkor inkább állj meg, nem kell folyton nyomni a gázt, leveszed és ha úgy ítéled meg hogy átférsz akkor visszateszed, ha nem tudod akkor már időben tudsz fékezni, gyakorolni kell az előrelátást! pl ha látod hogy jön a gyalogos, már messziről (készenlétbe, óvatosan közelítjük ilyenkor az átkelőt) akkor inkább állj meg. Mindig a nemleges helyzetet kell választani ha bizonytalan vagy, mi is sokszor megálltunk sima elsőbbségadásnál mert nem látni ki rendesen az útra, láttuk a gyalogost hogy jön a zebra felé, pár m-re van, megállunk.

Esetleg nem lehet hogy az előretekintés/időben felismerés hiánya azért van látásgond van?

2016. aug. 26. 14:08
 7/9 A kérdező kommentje:
Lehet az a baj, hogy már a türelem végén vagyok és az okozza a gondot az egész vezetésnél, mert technikailag hibát már nem nagyon követek el.
2016. aug. 26. 17:18
 8/9 anonim ***** válasza:

Kell annál komolyabb hiba, hogy képtelen vagy, és a jelek szerint nem is áll szándékodban a szabályokat betartva közlekedni?

Hárítod a felelősséget, ha valóban ennyi a maximum, amit ki tudsz hozni magadból, mondj le a jogosítvány szerzésről.

Türelem nélkül nem lehet biztonságosan vezetni.

Alap szabály, hogy a jármű sebességét a sebességhatárokon belül úgy kell megválasztani, hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell.

Nem lehet olyan, hogy kizökkent a zebrán átlelni szándékozó gyalogos, vagy a lámpa váltás, és útkereszteződésekben sem utólag kell nyugtázni, hogy a keresztező úton nem jött semmi...

Ezek alap leckék, tanulhatók, de ha nem vagy hajlandó az oktató kérésének megfelelően közlekedni, fölösleges költeni a pénzt, nem fognak átengedni a vizsgán.

2016. aug. 26. 23:45
 9/9 A kérdező kommentje:

Ez az egész egyébként úgy kezdődött, hogy akartam a jogsit. Azt tudtam hogy nem lesz egyszerű mert lövésem sincs a témához, de úgy voltam vele, hogy majd belejövök.

Az első 30 óra az pokol volt. Nem is veszem figyelembe, mert attól a tanártól semmit se tanultam. Csak stressz es szenvedés volt minden alkalom. A második tanár viszont nagyon jól magyaráz és ugyan Ennyi idő alatt sokat tudtam fejlődni. Volt, hogy 1-1 manőverem meg is dicsért.

Sokszor úgy vagyok a jogsi témával hogy teljesen felesleges nekem. A családi autót soha nem fogom tudni elvinni mert azt anya használja. Dolgozni se tudnék autóval menni, mert drága a parkolás és pénzem se lenne fenntartani egy autót. Csak most már inkább anya erőlteti nekem már kezd nyűg lenni. Ugyanakkor volt egy eset régebben, hogy jó lett volna ha van jogsim mert anyát kellett kórházba vinni és a szomszédot kértük meg hogy vigyen be. Ilyen eset igazából bármikor előfordulhat még es csak ezért szeretném

2016. aug. 27. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!