Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi ennek a relének a lábkioszt...

Mi ennek a relének a lábkiosztása?

Figyelt kérdés
Nagy szükségem lenne a Ford Mondeo MK2 első/hátsó szélvédőfűtés időreléjének a lábkiosztására. Ez egy nagy szürke relé 6 lábbal. Tudna valaki ehhez tanácsot, rajzot, linket adni?

2016. aug. 3. 07:58
 1/3 anonim ***** válasza:

Legrosszabb esetben mérd ki.

A testpont azonnal meg tud lenni, melyik foglalat láb sípol a kasztnihoz hozzámérve multiméterrel.

A tápot szintén könnyű kimérni, hol jelenik meg a 12 V a gyújtás ráadásakor.

A fűtőszál szintén kimérhető, ha tudod hány ohm (kimérhető ez is), akkor ugyanennyi ohmot kell látni a megfelelő foglalat-lábnál. A bekapcsoló nyomógomb is kimérhető két mérésből. Vagy tápot, vagy testet kapcsol, ez utóbbit a táphoz képest lehet kimérni multiméterrel 20V DC állásban.

Ha még van visszajelző lámpa, akkor az is kimérhető.

Egy nem bekötött láb pedig simán lehet rajta.

2016. aug. 3. 10:04
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm, ment a zöld kéz.

A helyzet ennél sokkal bonyolultabb.

Van egy ... márkájú kocsim, a műszerfala tele van nem használt vak-kapcsolókkal. Ezeket tervezem beüzemelni pl. első-hátsó radar, egyebek kapcsolására. Ezek olyan nyomógombok, amelyek testre kapcsolnak. Ehhez túrtam a helyi bontóban Ford Mondeo fűtésreléket, mert tudom, hogy ezeket impulzussal lehet ki és bekapcsolni. Vagyis a kezemben vannak a relék, de a kimérésre nincs módom, mert a bontós kocsikban nincs áram. Egyszerűen kellene egy lábkiosztás és kész. Mert pl. van egy olyan láb is, amelyik akkor kap jelet, ha motor jár. Azért kell, hogy álló motornál ne szopja az aksit az ablakfűtés. Az egyik relét már teszteltem, kapott plusz és minusz 12 voltot a lábakra mindenhova, szerintem már tönkre is ment.

Ha lenne más megoldás, nem erőltetném ezt a relé típust. De mivel olcsó és rengeteg van belőle bontva, jó lenne. Ha tudnám, hogy mi más márkákban van hasonló, szereznék azt.

2016. aug. 3. 10:38
 3/3 anonim ***** válasza:

Akkor ne ülj fordítva a lóra, akár vario-panelen csinálj egy faék egyszerű áramkört a 40-es széria CMOS D-tárolóiból (gondolom nek akarsz arduinot programozni), és valami vmos fetekkel kapcsolgasd a legyszerűbb mezei autós relét.

CD4013 az IC típusa, neten fent van a lábkiosztás, a Qnegált kimenetet visszakötöd a D-re, a CLK-ra kötöd a gombot, egy 4093 schmidt-triggerrel és RC-taggal prellegésmentesítve, és kész. Összerakni, éleszteni kb. 3 óra amatőr sebességgel.

A kapcsoló fetet a Q kimenetre kössed. Ha n-csatornás fet, akkor a relét a 12 volthoz képest fogja kapcsolni.

2016. aug. 3. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!