Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Egy 80-as motorrol van szó....

Egy 80-as motorrol van szó. Nincsenek hozza papírok. Kérdés a következő: Ha kötökrá biztosítást és azt mondom, hogy 50es akkor már vezethetem AM jogsival? Rutin ellenőrzésen ilyenre nem jönnének rá?

Figyelt kérdés
2016. júl. 24. 11:05
 1/9 anonim ***** válasza:

A kérdésre két féle képpen lehet válaszolni:

- a motor benzinnel megy, nem jogsival, tehát vezetheted (képes vagy rá),

- a motor JOGSZERŰ vezetéséhez annak meg kell felelnie bizonyos műszaki előírásoknak, a tiéd nem felel meg.

Tehát - ahogyan azt egyébként te is sejted - szabálysértést követsz el, ha 80 köbcentis motort 50-es ként használsz. Ugye sejted?

Rosszul sejted.

Nem szabálysértést, hanem bűncselekményt követsz el, ugyanis az okirathamisítás bűncselekmény.

Hogy rutinellenőrzésen megbuksz-e, az a rendőr felkészültségén és hangulatán múlik. Én azonban nem ettől félnék a helyedben.

Ha ugyanis baleset részese leszel - akár vétlen félként is - a biztosító nem fog fizetni, hiszen valótlan adatokat adtál meg a szerződés megkötésekor, tehát a kgfb érvénytelen.

Ha például egy harmincmilliós Audi nem adja meg neked az elsőbbséget, és te végighúzod az oldalát, meg mondjuk törsz egy tükröt és lámpát, akkor a kárszakértő által megállapított három és fél milliós kárt neked kell fizetni. Vagy anyádéknak, mert feltételezem, még nem vagy 18.

Hajrá, sok sikert!

2016. júl. 24. 11:22
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha a 30 milliós Audi nem adja meg az elsőbbséget akkor nem te vagy a hibás és nem kell fizetned ha belemész.
2016. júl. 24. 11:45
 3/9 A kérdező kommentje:
Igen ezzel tisztában vagyok:) csak látom hogy pl 125 ccm motort 50esként használnak.. Szerintem egy 125ccm motorral konnyebb lebukni mint egy 80assal. De a rendor meg se veszi eszre es nem buntetik meg oket. Ez hogy lehetseges?
2016. júl. 24. 11:54
 4/9 anonim ***** válasza:
64%

Ugyan kérlek,rendőr akkor vesz ki,ha ilyen a napi feladat ún.razzia van akkor kivesz,ha csak mész mész ,50-es táblánál 50-55-tel,sisakban tehát úgy jó szabályosan rád se néz.

Csak akkor vesz ki ha oka van rá ,az-az olyat csinálsz vagy ellenőrzések vannak.

Amelyik rendőr látott már motort ,robogót ,az tudni fogja,hogy 80-as és nem 50-es,nem burkolt motornál (szal nem robogó ahol egy faja idomszett öleli körbe) ott méret alapján is látszódik minden.

Igen sokan használnak 125-öst ,sőt 180-as gilera runnert is 50-esként,akik átlag normálisan mennek azok évekig ellenőrzés nélkül elvannak,engem 4 év alatt 2x állítottak le : razzia néven,és amikor eltömődött a benzinszűrőm és leállt a motor,majd miután kiszvötyiztem és visszatettem a járdán indítottam és leállított.

Nagyon szép csekkeket lehet összeszedni,sőt ha bevitetik KPM-hez hengerűrtartalom mérésre akkor a motor értékének többszörösét fizeted,és a jogsid is bánhatja.

Nem egyszerűbb tedd le az A1 vagy A korl. jogsit és vezethetsz 125 cm3-at (vagy A korl.-al max 34 lóerős motort ).

Olcsóbb,és nincs mindig rendőrnél a pulzusemelkedés.

2016. júl. 24. 12:10
 5/9 A kérdező kommentje:
Utolsonak koszonom! Vegre egy normalis valasz. Ment a zold pacsi :)
2016. júl. 24. 12:18
 6/9 anonim ***** válasza:

"Ha a 30 milliós Audi nem adja meg az elsőbbséget akkor nem te vagy a hibás és nem kell fizetned ha belemész."

Próbáld ki (kgfb nélkül).

2016. júl. 24. 12:19
 7/9 anonim ***** válasza:

Egy papírodnak mindenképp kell lennie, az adásvételinek. Mondjuk azon segédmotoros kerékpárként vetted, így jóhiszemű használó vagy. Az adásvételi két okból is kell:

1.) Azzal tudsz biztosítást kötni.

2.) Ellenőrzéskor azzal bizonyítod,hogy a jogos tulajdonod.

Az elméleti dolgokat és a szabálysértés részét már taglalták előttem, de a gyakorlat az, hogy ha nem csinálsz oltári nagy balhét, akkor életed végéig használhatod Magyarországon 50-esként a 80-as gépet, legalábbis amíg nem lesz kötelező a rendszám rájuk!

2016. júl. 24. 13:01
 8/9 anonim ***** válasza:

"így jóhiszemű használó vagy."

Népszerű tévhit, ami a bíróságot mocskosul nem szokta meghatni, amikor oda kerül az ügy. Ott ugyanis a "jóhiszemű felhasználó" bűncselekmény elkövetőjévé válik.

2016. júl. 24. 13:05
 9/9 A kérdező kommentje:
Értem.. Köszönöm mindenkinek a választ. Mentek a zöld pacsik:)
2016. júl. 24. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!