Ki vezet jobban?
Rosszabb fáradtan vezetni, mint félkómásan.
Nálam szerencsére nincs ilyen gond, mert pár másodperc alatt magamhoz térek ha pont felkeltettek.
Akinek már vérévé vált a vezetés, annak kb. annyira megterhelő, mint a séta.
Nem vezeti az autót, hanem csak ül a bal egyben, elgondolja hogy mit szeretne, és közben anélkül hogy észrevenné, a keze-lába teszi a dolgát. Mintegy "magától" megy az autó. Ez így rendben van. ha annyira fáradt az ember, hogy már a műveletekre is külön oda kell figyelni, akkor nem szabad elindulni.
Nagyon nem mindegy, hogy kipihenten ébredsz, és úgy ülsz autóba, vagy egy rossz alvásból, rossz periódusban ébredve kell vezetni.
Hasonló kérdések merülnek fel a lefekvési idő utáni vezetéssel kapcsolatban, nem mindegy ugyanis, hogy mennyi tartaléka a szervezetnek, mennyire fáradt.
Van olyan, aki a lefekvési idő után is gond nélkül képes több órán keresztül fitten ébren maradni, ha arra van szükség, de olyanok is vannak, akik már a lefekvés előtti órákban is fáradtak, kimerültek.
Fáradtan nem tud kellően figyelni az ember, jelentősen romlik a reflex idő, ezt már régen be is bizonyították, de a fáradság nem feltétlenül napszakhoz köthető állapot.
"Nem vezeti az autót, hanem csak ül a bal egyben, elgondolja hogy mit szeretne, és közben anélkül hogy észrevenné, a keze-lába teszi a dolgát. Mintegy "magától" megy az autó."
Pont azért alszik be hamarabb az ilyen rutinpók, mert nem kell különösebben figyelnie semmire. Én vezettem, sőt azt kell mondanom vezetek is rendszeresen mindkét időszakban, egyértelműen az utóbbi a megterhelőbb.
Saját tapasztalat:
Én reggeli ébredésnél, ha aludtam legaább 3-4 órát az éjjel, akkor 5 perc után szinte teljesen magamhoz tudok térni, és nem álmosodok el az autóban sem (távoli utakra mindig korán reggel indulok). Viszont van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy ha nappal alszok egy fél órát, vagy egy órát, akár kettőt, akkor utána már egész nap kómás vagyok és fáj a fejem. Nem tudom miért van ez. Még ha fáradt is vagyok, jobb ha nem állok meg aludni, csak éppen kiszállok az autóból és sétálok vagy ücsörgök fél órát - egy órát. Ugyanez éjszakai vezetésnél, ha fáradt vagyok, nem próbálok elaludni egy parkolóban, mert utána mégrosszabb lesz.
Viszont más embereknél ez nem így van, de biztos vannak még olyanok mint én.
Ennek eldöntéséhez kellene két egyforma korú, fizikai állapotú, azonos képességű, ugyanannyi km-t vezetett, ugyan olyan rutinnal, idegrendszerrel stb.-vel rendelkező pilóta.
Mivel nincs két tökéletesen egyformán "működő" ember, így minden összehasonlítás hamis eredményt hozna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!