Tegnap cseréltem olajat, akkor ha megnéztem a nívót egész tiszta olaj volt rajta, ma meg már sötétbarna és fekete között van, normális?
Ha olyan diesel, amiben ritkán cserélték, igen.
De szért pár alapvető dolgot be kell tartani. Meleg motornál cserélünk olajat, közvetlen járatás után engedjük le, h lehet. Az üledékek feloldása és a könnyű lecsorgás miatt. Ha így is fekete az új olaj és zavar, motormosó olajjal töltsd fel, járasd meg, engedd le, oszt utána töltsd fel a megfelelő olajjal!
Csinálhatsz te bármit. Moshatod, darabokra szedheted, javasasszonnyal ráolvastathatsz, akkor is elszíneződik az olaj. UGYANIS AZ A NORMÁLIS ÁLLAPOT! Az olajnak a motorban nem csak a kenés a feladata. Hanem a motor hűtésében is segít, valamint a lerakódott kormot szennyeződést is eltávolítja, amit aztán az olajszűrő csapdába ejt. Hogy az olaj miért szineződik el? Azért mert a leoldott koromrészecskék lebegnek benne. Ez azért jó, mert így nem tud a kosz leülepedni a motor szűk járataiban, ami meghibásodáshoz vezetne.
Szóval, örülj neki! Az olaj teszi a dolgát! Te pedig annyiban segíts neki, hogy mindíg ellenőrizd hogy megfelelő mennyiségben leg,en a motorban.
"akkor is elszíneződik az olaj. UGYANIS AZ A NORMÁLIS ÁLLAPOT! "
De nem másnapra! 5 ezer km után már természetes is lehet idősebb autóknál, de 1000 km-nél még tisztának illene lenni. A Swiftembe már 8 ezer van olajcsere óta, és még nem sötétbarna az olaj.
Benzines autóban lassabban színeződik el az olaj, mivel kissebb a koromképződés. Természetesen számít a motor kora, futásteljesítménye is. Egy 15-20 éves motorban mindenképpen lesznek lerakódások, amik rögtön elszinezik az olajat. Gépésztechnikusnak tanultam. Mindíg azt tanították, hogy az olaj színéből nem lehet következtetni annak elhasználódottságára. Ergo: teljesen felesleges erre az olajárnyalat témára ráfeszülni.
Mégegyszer mondom: szedesd szét valakivel. Pucoljátok patyolattisztára. Néhány nap múlva úgyis elkezd feketedni az olaj. Ha mégsem, akko kifizetem neked a szerelő díját.
Elkezd feketedni, nem egyenlő a fekete lesz- el...
Dieselnél normális, h feketedik, de ha kitisztítod a motort rendesen, nem lesz másnapra fekete, ebben biztos lehetsz. Amennyiben persze nem kuka állapotú a motor...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!