Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mitől lehet az, hogy ki tudom...

Mitől lehet az, hogy ki tudom venni sebességből kuplung nélkül az autót?

Figyelt kérdés
Van egy '92-es Opel Astrám, 1.4 44kw 260 ezer km-el. Mai nap véletlenül sikerült kuplungolás nélkül kivenni sebességből. Mit jelent ez? Mi kopott el, mit kellene cserélni rajta? A váltó és a kuplung még a gyári rajta.

2016. jún. 7. 13:06
 1/6 anonim ***** válasza:
75%
nem feltétlen jelent gondot, ki lehet venni úgy is.. csak nem tesz jót neki
2016. jún. 7. 13:13
 2/6 anonim ***** válasza:
69%

Semmit nem jelent, érzéssel, ha az ember _pontosan_ tudja, gázelvétel után mikor nincs terhelés a mechanikán, bármikor, bárhányszor megcsinálja.

Elszakadt kuplungbowdennel kb. 20 km-t autóztam a szervizig, egyesben indítózva, és szépne végigkapcsolgatva a fokozatokat, reccsenés nélkül. Csak ifőzítés kérdése, kivenni üresbe, és ahogy esik le a fordulat, finoman tolni a következő fokozatba. csak finoman megy, eröltetve tönkremehet a váltó.

2016. jún. 7. 13:16
 3/6 anonim ***** válasza:
80%
Jóformán csak az 1-eshez/hátramenethez kell kuplung, aki nem kíméli az autót. Én a motortartók, erőátvitel miatt sokat kuplungolok, kivételnél azonban sosem, de csak, ha nincs terhelésen a váltó(nem hajtja a kereket, vagy a motor a kereket).
2016. jún. 7. 13:26
 4/6 anonim ***** válasza:
89%

A kapcsolókörmök fogain úgynevezett hátraköszörülés van. Ennek a lényege, hogy összefeszítse a kapcsolt elemeket, és megakadályozza a sebességből való "kiugrást". Úgy kell elképzelni, hogy a kapcsolófogak oldalaira ha tengelyirányban ránézel, akkor nem veled párhuzamosak, hanem minimálisan befelé dőlnek. Azaz a fog vége felé szélesednek. Mikor fellép a nyomaték, ez "összehúzza" a kapcsolódó elemeket.

Amennyiben nincs terhelés a hajtásláncon, tehát pont nem gyorsít az autó, de még motorfék sincs, úgy nem lép fel ez az erő, és kuplungolás nélkül ki lehet venni sebességből az autót. Ez semmiféle károsodást nem okoz, nem kell félni.

Egy járműgépészmérnök.

2016. jún. 7. 13:52
 5/6 anonim ***** válasza:
73%

Én is autóztam már 60 km-t kuplung nélkül, nagyrészt országúton, csak 1-szer kellett megállni. Szerencsés volt az útvonal, kevés kerszeszteződéssel, volt hogy 1-es alapjáraton közelítettem a piros lámpát, meg a körforgalmat :)

Érzéssel finoman nem hogy kivenni, de betenni is lehet sebességbe (elindulást kivéve), csak lábbal kell illeszteni a motorfordulatszámot :D

2016. jún. 7. 14:40
 6/6 anonim ***** válasza:
Simán lehet emnni kuplung nélkül ha valaki tudja mikor kell váltani.
2016. jún. 7. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!