A 80-as években a Zil, Tatra és hasonló teherautók menet közbeni fékezés alatt mért adtak ilyen hangos "dzzz, dzzzzzz, dzzzzzzzzzz" hangot?
Sajnos ebből nem derül ki, milyen hangra gondolsz.
Legetett az akkor idők légfékjének a hangja, vagy dízelmotoros teherautónál a kipufogófék ( "bubu" ) jellegzetes hangja. Ez a Zil esetében ki van zárva, mivel abban V8 benzinmotor volt jó esetben. Vagy már át volt alakítva IFA dízelmotorra ( Vozifa volt a hivatalos neve, de tüzifaként emlegették, olyan szar volt)
Gyerekkoromban, szintén a 80-as években az utcánkban lakott egy teherautósofőr. Mindig ezekkel a Zilekkel, meg Tatrákkal járt haza. Emlékszem, jellemzően vagy egy piros darus Tatrával, vagy a klasszik kék 130-as Zillel jött haza.
Az utcánk elég lejtős volt. Mikor feltről elkezdett döngetni ezekkel a vasakkal, akkor már messziről lehetett hallani a "dzzz, dzzzzzz, dzzzzzzzzzz" hangot. Gyerekként ilyenkor mindig szaladtam ki, hogy megbámuljam ezeket a nagy gépeket. :)
Műszakilag pontosan nem tudom mi okozza ezt a hangot. Én is a fékezéssel kapcsolatos dologra tippelek. Érdekesség: az IFA-k nem adtak ilyen hangot. Azok csak fékezéskor adták a jellegzetes rövid "cö-ci" hangokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!