Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Négy sávos útra mellékutcából...

Négy sávos útra mellékutcából balra kifordulni hogyan érdemes?

Figyelt kérdés

Bp-n is van több ilyen út, amin forgalmas időszakban gyakorlatilag egyfolytában mennek a kocsik, és lámpa nélküli mellékutcáik is vannak. Ha egy ilyen lámpa nélküli mellékutcából balra akarok kifordulni, akkor mi a követendő módszer?

Megvárom, míg balról elfogynak, behajtok a kereszteződés közepére, és megállok ott, amíg jobbról is el nem fogynak és beengednek? Vagy inkább addig várok, amíg mindkét oldalról szabad az út, és csak akkor hajtok be?

Az első esetben lefogok egy forgalmi sávot a balra jövők elől, és ez a forgalmas utakon hamar torlódáshoz vezet, ha nem engednek be gyorsan a jobbról jövők. A második esetben viszont percekig is lehet akár várni, míg lesz egy rés, amikor mindkét oldalról szabad, de addigra már a szembe is jöhet valaki.

Ti hogy szoktátok ezt megoldani?

2016. ápr. 28. 22:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
75%
Vagy pofátlankodsz és kibírod, hogy nyomják rád a dudát meg emlegetik az őseidet, vagy odébb mész egy utcával és lámpára fordulsz ki kényelmesen.
2016. ápr. 29. 06:31
 12/19 A kérdező kommentje:

"Az elsőbbséget élvező járművet az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának, sebességének hirtelen megváltoztatására, azaz nem veszélyeztetheti. "

Na de itt nem hirtelen irány vagy sebességváltoztatásról van szó, hanem arról, hogy balról teljesen elfogynak egy időre, jobbról meg folyamatosan jönnek. Ekkor beállok középre, a balról újból jövők meg messziről látnak, mint bármilyen akadályt az úton, ezért van idejük lelassítani. Nem arról van szó, hogy mondjuk egy útkanyarban állok az úton, ahol csak az utolsó pillanatban vesznek észre, hanem egy hosszú egyenes szakaszon, amit bőven belátnak, ezért nincs szükség hirtelen lassításra.

Szóval ha a szövegben ott van a hirtelen jelző, és az adott szituációban nem kell hirtelen megállnia, akkor a fenti idézet alapján a középre beállás is lehet szabályos.

2016. ápr. 29. 07:54
 13/19 veterán vas ***** válasza:
0%

"ekkor beállok középre".

Ugye Te sem gondolod komolyan?

Ebben a pozícióban vagy a balról jövő belső, vagy a jobbról jövő szintén belső sávban ácsorogsz. Esetleg félúton, és mindkettőbe belelógsz. Na de akkor már AKADÁLY vagy! Jönnek akármelyik irányból és útban vagy! Az nem magyarázat egy helyszínelőnek, hogy "messziről láthattak" sem az hogy "volt idejük lassítani".

2016. ápr. 29. 08:13
 14/19 A kérdező kommentje:

Ezért írtam, hogy a tiltó szövegben kifejezetten ott van a hirtelen kitétel. Ha ez nem valósul meg, akkor nyugodtan mondhatom, hogy még akkor mentem bele a kereszteződésbe, amikor úgy tűnt, hogy átérek, mert addigra valaki be fog engedni, de úgy alakult, hogy senki engedett be, ami nem az én hibám.

Ezért kérdeztem, hogy mi a pontos szöveg, ami erre vonatkozik, fent beidézték, és ezekbe nem véletlenül kerülnek be az egyes kitételek, vagyis ha az van a szövegben, hogy " nem kényszerítheti haladási irányának, sebességének hirtelen megváltoztatására" akkor a hirtelen szónak jelentősége van, és ha 500 méterről látja, hogy ott állok a sávjában, az semmiképpen sem hirtelen megállásra kényszerítés, mert bőven van ideje lassítani.

2016. ápr. 29. 09:09
 15/19 anonim ***** válasza:
51%

Balra van egy lámpa a távolban.

Amikor az pirosra vált, akkor valszeg balról elfogynak az autók.

Ilyenkor a jobbról érkezőknek is piros lesz és könnyebben beengednek. Én is be szoktam engedni sokakat amikor ilyen szituban vagyok.

2016. ápr. 29. 09:18
 16/19 anonim ***** válasza:

A KRESZ nem részletez minden lehetséges forgalmi helyzetet, a hirtelen szó az elsőbbség megadása esetében úgy értelmezhető, hogy az nem szabálysértés, ha az elsőbbséggel rendelkezőket enyhe lassításra kényszeríted, de a továbbhaladásukat nem akadályozhatod meg.

Márpedig, ha keresztben elállod előtte az egész sávot, akkor nem tud tovább haladni, az elsőbbségi helyzete válik semmisé, nem egyszerűen csak lassításra kényszeríted.

Forgalmi vizsgán azonnali bukást jelentő hiba, ha a vizsgázó sávváltásra kényszeríti másik jármű vezetőjét (ergo szabálytalan)

2016. ápr. 29. 13:02
 17/19 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy mocskos dolog a kresz :)

Engem is idegesít, de az elsöbbségadás bizony érdekesen van definiálva benne:

III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában.

Ez annyit jelent, hogy nem kényszeríthetsz valakit arra, hogy hirtelen fékezzen vagy irányt változtasson. Tehát ,ha valaki kilométerekről jön és látja, hogy te is ott vagy, akkor van ideje lassítani, pl egy motorfék még nem elsőbbségadás elmulasztása.

Másik. Ha beáll egy sor, és te bepofátlankodsz valaki elé, az orrod felét betolod a kocsija elé, és nem tud menni, akkor se szegsz meg semmit. Ha ő viszont belédrobog dühében (hirtelen gázt ad és belédmegy, mikor te már ott voltál félig előtte), akkor ő már szabályt szeg.

Ez egy kicsit hibás része a kresznek szerintem, de ez van.

2016. ápr. 29. 15:38
 18/19 A kérdező kommentje:

Azt hiszem ez szabály értelmezés kérdése. Nekem úgy jön le, és ahogy látom eggyel előttem is így értelmezte a kolléga, hogy a "hirtelen" a kulcsszó, vagyis az irány/sebesség hirtelen megváltoztatása nincs megengedve.

Ha én akkor álltam be oda, amikor még úgy tűnt, hogy időben be tudok sorolni, de aztán másként alakult, és messziről lát engem a közeledő, akinek a sávjában állok, és ezért bőven meg tud állni, az az én értelmezésem szerint nem szabálytalan.

Nem tudom, van-e valami közlekedési szakértő, akit erről meg lehetne kérdezni. A Totalcaron vagy hol szokott olyan lenne, hogy szakértőket lehet kérdezni, ott ez jó kérdés lehetne, ha van ilyen szakértőjük.

2016. ápr. 29. 22:07
 19/19 A kérdező kommentje:
Itt pl. van ilyen KRESZprofesszor, akitől kérdezgetnek: [link]
2016. ápr. 29. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!