Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen felni kéne?

Milyen felni kéne?

Figyelt kérdés
adott egy mercedes w203-as, az esztétikai probléma, hogy a kerekek nyomtáva elég kicsi, vagyis a kerekek túlzottan belógnak a sárvédő alá. Ezt kiküszöbölendő, gondoltam kéne rá olyan felni, aminek az et száma vagy nulla, vagy negatív. Eddig senkit sem kérdeztem, csak neten próbáltam tájékozódni, ezért bocsássátok meg ha ordenáré nagy hülyeségeket beszélek épp. A nyomtávszélesítő pogácsákat elkerülném, kizárt hogy jót tennének a futóműnek. Bármiféle segítséget köszönök.

2016. ápr. 7. 22:27
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem nagyon értem a problémát. Ha gyári a sárvédő és gyári a kerék, akkor pontosan úgy áll jól, ahogy van. Emlékeim szerint a W203-ra nem jellemző, hogy bután kicsi lenne a nyomtáv.

Ha a sárvédő szélesebb a gyárinál, alatta meg a gyári felnik virítanak, annak nincs sok értelme. Miért szélesíted a sárvédőt, ha nem azért, hogy elférjen alatta a kerék?

Én a helyedben nem mókolnék kis ET-jű felnivel, hanem gyárit szerelnék fel. Azzal biztosan úgy működik minden, ahogy kell. A felni ET-je ugyanis az első futóműben elviszi a csapszegeltolást, a kis ET-jű felnivel a kerék nem a talppontja körül forog kormányzás közben, hanem előre- vagy hátrafelé gördül. Azt meg hosszú távon nem szereti a futómű. Illetve a kis ET-jű felniknél a kerék által átadott erő nem a kerékcsapágy vonalában fog hatni, hanem kijjebb, ezt nem nagyon szeretik a csapágyak.

(persze ugyanez igaz a gyárinál nagyobb ET-jű kerekekre is)

2016. ápr. 7. 22:37
 2/6 anonim ***** válasza:
Most akkor azt szeretnéd hogy kijebb kerüljenek a kerekek, vagy szélesebb ekrekeket rá?
2016. ápr. 7. 22:41
 3/6 tothp ***** válasza:

Az extrém (értsd 8-10 mm és afeletti) ET szám csökkentés rontja a kormányozhatóságot és feleslegesen túlterheli a kerékcsapágyakat.

Ha már szélesítés, akkor szélesebb felnit hasonló ET-vel, ha elfér (főleg a kormányzott kerék) nehezebb lesz így is kormányozni, de legalább a futómű geometriát nem rontod el.

2016. ápr. 8. 03:15
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Azt szeretném, hogy kijjebb kerüljenek a kerekek. Mindenképp a gyárinál maradnék
2016. ápr. 8. 19:39
 5/6 A kérdező kommentje:

Jelenleg ez a felni van a szekéren.

www.alloywheelsdirect.net/mercedes_alloy_wheels/c_class_saloon_w203_alloys/15_mercedes_elnath_wheel_604

ET 31. Ez nekem nem sok mindent mond, nem is igazán értem az egészet, de mindegy is.. Szal a lényeg hogy kijjebb legyenek a kerekek, ezt meg lehet oldani úgy, hogy ettől nagyobb vagy kisebb et számú gyári felnit veszek?

2016. ápr. 8. 19:47
 6/6 tothp ***** válasza:

ET szám A kerék elméleti középvonala és a tényleges felfogatási felület síkja közti távolság mm-ben .

azonos méretnél a kisebb ET szélesebb kerékpoziciót jelent. ET szám csökkentés: felnicserével vagy a felni "pogácsázással",

De amint írtam nagy eltérés korai csapágycserét, esetleg bizonytalan irányíthatóságot eredményez.

2016. ápr. 8. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!