Mitől függ, hogy egy dízelautó mennyire hangos?
Például bevásárlás közben, ha a parkolóban elindítanak mellettem egy dízelautót, anélkül megtudom tippelni, hogy milyen márkájú.
A Fordok, illetve Volkswageneknek hangosak, még a 7-8 évesek is.
Van egyfajta jellegzetes hangjuk.Olyan mély, nehéz megfogalmazni.
Viszont, a francia, illetve japán autóknál bajban vagyok.
A Renault dízelek meglehetősen halkak, csendben "ketyegnek".
A Toyoták is egészen halkak.
A Renaultból az 1.9 is halk.
A Fordnál is vannak kis köbcentisek.
Ami a Renaultnál 1.5 DCI az a Fordnál 1.6 TDCI.
itt szerintem a legfontosabb tényező az árkategória, van a családban egy toyota avensis és egy corolla is (2-3 év különbséggel) ugyan úgy 2literes D4D dízel mindkettő, a corollának olyan hangja van mintha egy traktor lenne, míg az avensis szinte hangtalan.
Ami itt fontos szerintem az a motorháztető és tűzfal szigetelés, valamint hogy euro hányas motor(már a rézecskeszűrő és egyéb berendezések végett)
Na ja a köbcenti...
Na komolyra fordítva a gyakorlatban két dolog szokta a hangját befolyásolni, bár inkább már csak egy, másik csak régebben.
Egyrészt a kipufogórendszer, másrészt pedig, hogy milyen gyorsan megy végbe az égés a hengerben. Jó kis példa volt rá mikor bejöttek az örvénykamrás dízelek... az addig megszokotthoz képest milyen halkak voltak.
Régebbi VW-knél és Audiknál van egy konkrét dolog, amiért hangosabbak az 1,9 PDTDI-ik, mint más dízel. Ugyanis ők Pümpe Düse befecskendezőt használtak, míg a többiek Common Rail rendszert. A fő különbség, hogy a Pümpe Düse már alapjáraton is majdnem 2000 barral fecskendezi be az üzemanyagot, amivel nincs is semmi gond, de ez a nagy nyomás nagy robajjal jár. A CR állandóan változtatja a nyomást, alapjáraton csak 300-400 bar, terhelésre talán 1500 körül van.
De sok egyéb tényezőtől is függ hogy milyen a motor orgánuma. A köbcentitől a legkevésbé, mert sokszor egy 3000-res dízel csendesebb, mint egy 1.4-es dízel.
A hengerszámot mindenki kihagyta.
Egy 6 hengeres dízel sokkal szebben szól mint egy 4 hengeres.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!