MIlyen kár érhet ha eladok egy autót, de a vevő nem iratja át? Gondolok itt arra, hogy biztosítást súlyadót ne rajtam keressék.

Beviszed az eredeti adásvételit (mert ha jót akarsz, nem okoskodsz üzembentartóival, kölcsönadásival és egyebekkel) az okmányirodába, ott leadod, lepecsételik (legalábbis valamikor lepecsételték, most nem tudom, mi a menete), onnantól kezdve oldja meg a vevő. Természetesen az adásvételire valós dátumot kell írni, az "aó, há' mostan nincsenn pízem átíratni, főnök, ne írjunk már rája dátumot" megoldás nem működik. A két tanúból az egyiket is te hozd, az a tuti. Kellemetlen, ha utána négyből hárman úgy emlékeznek, hogy nem is volt adásvétel. Az adatokat pedig mindig személyi igazolvány alapján kell kitölteni, bemondásra semmi sem működik, mert még a végén kiderül, hogy nem létező személy a vevő.
Szóval beviszed az adásvételit, jelented az eladást, onnantól nem a te gondod. Nem mondom, hogy nem lesz már vele semmi bajod, ha nem íratja át a vevő, te is kapsz határozatot arról, hogy kitiltották a forgalomból és néha megbolondul a nyilvántartás, ezért jöhetnek indokolatlan felszólítások, de a fizetnivalókat így ki tudod védeni.

az előttem szóló mindent elmondott.
Arra ügyelj, hogy az eladás dátumán az év, hó, nap, óra, perc is szerepeljen, és a tanuk is hitelesek legyenek. na, ezzel a papírral másnap beballagsz a kormányhivatalba, ott bemutatod, lefénymásolják, lebélyegzik, aztán részedről annyi.
nagyon fontos a pontos dátum.(és az aláírók személyi igazolványa)

Az első jól összefoglalta, és különösen fontos, lejelenteni az okmányirodában az eladást, megmondom miért.
Én kb 1 éve adtam el az Audi-mat díleren keresztül sajnos ahogy te fogalmaztál egy "Gazsi" vette meg, erről én csak később értesültem.
A lényeg, hiába volt okmányiroda által lepecsételt papírom amit lobogtathattam, ettől függetlenül egy halom szabálysértési és parkolási bírság jött a nevemre, a már rég eladott kocsira.
Nyilván ezeket nem kellett befizetni, de mind a budapesti önkormányzatokkal, mind a rendőrséggel levelezni kellett ami így kiadás nélkül is komoly bosszúságot okozott.
Az okmányiroda meg széttette a kezét, hogy ők ennél többet, hogy lepecsételnek egy papírt nem tudnak tenni.
Nálam a végső megoldást a feljelentés és az autó forgalomból történő kivonásának kezdeményezése jelentette.
Szóval elméletben be tudod magad védeni, gyakorlatban meg így járhatsz mint én is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!