Hova rakhatom a rendszámot?
Van rá jogszabály hogy hova/hogyan kell elhelyezni autón a rendszámot?
Tudom hogy matrica szerű, vagy kisebb méretű rendszám külön igényelhető, de mi van azokkal a hagyományos rendszámokkal amik az első lökhárító valamelyik oldalára vannak eltolva? ez legális? több autón is láttam ilyet, és biztosan nem ott volt a gyári helyük.
ezt értelmezhetem úgy hogy minimum 30 cm magasan a kocsi bal oldalán bárhol?
27. § (1) A jármű - az e célra kialakított helyre - a jogszabályban előírt hatósági jelzést feltüntető táblát (rendszámtábla, azonosítási tábla) kell felszerelni.
(2) A gépjárműre, a mezőgazdasági vontatóra, a lassú járműre és a pótkocsira a szabványos „H” betűt feltüntető államjelzést a jármű hátsó részén, jól látható helyen és úgy kell elhelyezni, hogy az államjelzésnek a hatósági jelzéssel való összeolvasását kizárja.
Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó további műszaki feltételek
28. § (1) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a pótkocsit úgy kell kialakítani, hogy arra a hatósági jelzés - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően - felszerelhető legyen.
(2) A hatósági jelzést, illetőleg annak tartószerkezetét a lassú járműre elöl, az oldalkocsi nélküli motorkerékpárra és a pótkocsira hátul, a többi gépjárműre és a mezőgazdasági vontatóra elöl és hátul, a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában, vagy attól balra, oldalkocsis motorkerékpárra az oldalkocsin elöl, a motorkerékpáron hátul úgy kell elhelyezni, hogy a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen, a járművön túl ne nyúljon, legalsó pontja az úttest szintjétől legalább 0,30 méter, legfelső pontja az úttest szintjétől legfeljebb - amennyiben a felépítmény szerkezeti kialakítása ezt lehetővé teszi - 1,50 méter magasságban és olyan helyen legyen, ahol könnyen leolvasható.”
"ezt értelmezhetem úgy hogy minimum 30 cm magasan a kocsi bal oldalán bárhol?"
Nem, nem a kocsi bal oldalán. Oldalra nem teszel rendszámot. Az elején kell hogy legyen (szerintem elég egyértelmű), középen vagy attól balra.
Ezen kívül felhívnám a figyelmedet az alábbi mondatra is: "úgy kell elhelyezni, hogy a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen" - tehát ha pl. ívelt az autód eleje, akkor elég nehéz lesz oldalra helyezni, mert a síkja nem lesz merőleges a hossztengelyre.
...a többi gépjárműre és a mezőgazdasági vontatóra elöl és hátul, a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában, vagy attól balra... akkor ez a rész mire vonatkozik?
Ha már a síkoknál tartunk, akkor egy ladára mehet balra mert a hosszanti tengelyre merőlegesen felszerelhető a rendszám? és ha más autóknál úgy teszem fel hogy úgyszint merőleges a rendszám a hosszanti tengelyre akkor mi van?
Annak az a lényege, ha ott nem tudod, vagyis középen, akkor attól balra tedd fel, tehát a forgalom felől az olvashatóság traffi stb miatt.
Alapvetően kell középre tenned.
KRESZ 5§
(5)11 A hatósági jelzés(eke)t [rendszámtábla(áka)t] a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos.
Mindegyik autónak megvan a gyári kialakított helye.
Egyértelműen leírják, hogy hová kell tenni a rendszámot, ráadásul még az autók 90%-nál a gyártó ki is alakít valamiféle felszerelési lehetőséget.
Gyerekes dolog -és egyben fölösleges is- húzgálni az oroszlán bajszát. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!