Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha egy féklámpa nélküli...

Ha egy féklámpa nélküli kocsiba belemegyek, minden esetben ő a hibás?

Figyelt kérdés

Tegnap megint belefutottam egy ilyenbe. Egyáltalán nem működött az előttem lévő féklámpája. Ha ilyen esetben belemegyek hátulról, akkor vizsgálják a követési távolságot, meg ilyenek, vagy egyértelműen ő a hibás?

Nem szeretném összetörni a kocsim (egy sima swift), de sokat megyek, és az utóbbi időben nem ez az első ilyen, hogy féklámpa nélkül közlekedik valaki - előttem.

Nekem új fékeim vannak, és új téligumik, ennek ellenére előfordulhat, hogy nem veszem időben észre a féklámpa hiányát, és nem tudok megállni (ha pl 70-ről satuzik).

2016. jan. 14. 09:58
 1/9 anonim ***** válasza:
86%

Meglátásom szerint akkor is osztoznátok, ha semmiféle világítása nem lenne, s vaksötét éjszakában mentek.

Olyan sebességgel szabad CSAK közlekedni, hogy a belátható útszakaszon meg is tudj állni biztonságosan. A követési távolságot is úgy kell megválasztani, hogy ha az előtted menő „falnak ütközik”, akkor se rombolj bele.

2016. jan. 14. 10:05
 2/9 A kérdező kommentje:

Nyilván úton nem fog falba menni.

Ha meg fékez, akkor számítok rá, hogy a féklámpa felvillan, nem pedig a sebességcsökkenésből kell észlelnem, hogy meg fog állni. Mert akkor minek az autókra féklámpa.

Szóval én ha normál követési távolságot tartok, és a féklámpa hiánya miatt későn észlelem a lassítását, és ezért megyek bele, akkor is hibás vagyok részben?

2016. jan. 14. 10:25
 3/9 anonim ***** válasza:

#2 - igazából se a gyalogoson, se a kerékpároson nincs féklámpa.

Én is nagyon rászoktam, hogy a középső féklámpát figyelem, aztán múltkor meglepődtem, mert egy Golf 2-n nem volt, én meg vártam hogy majd felvillan. De ez hibás gyakorlat, nem csak a lámpát kellene figyelni.

Ha belecsattansz hátulról, akkor jellemzően te vagy a felelős a követési távolság nem megfelelő megválasztása miatt. Talán a műszaki hiba miatt el lehet érni, hogy megosszák a felelősséget, de nem tenném rá a havi fizetésemet.

2016. jan. 14. 10:33
 4/9 Beviz Elek ***** válasza:

Szerencsére ilyenben nem volt részem, talán jobb lenne ha egy baleseti helyszínelő válaszolna a kérdésre, biztosan hasznosabb lenne.

Gondolom számítanak a körülmények is, hiszen nem mindegy hogy a dugóban araszolva koccansz neki vagy autópályán satuzik be előtted.

Elvileg olyan követési távolságot kell tartanod, hogy a hirtelen fékezése esetén is meg tudj állni. Viszont nem működő féklámpákkal nem közlekedhetsz.

2016. jan. 14. 11:14
 5/9 veterán vas ***** válasza:

Amit Tőled elvárnak a közlekedésben, azt úgy hívják, hogy KÖVETÉSI TÁVOLSÁG.(nem lámpanézegető vezetés)

Ha nem tartod be, és összetöröd, akkor Te vagy a hunyó, tehát a Te biztosításod bánja.

Emellett a féklámpa nélkülit is megbüntetik, csakhogy az nem a biztosítóra tartozik, hanem a rendőrségre. Két külön lehúzás.

A Te bűnöd a követési távolság be nem tartása, az előtted levőé pedig a közlekedésre alkalmatlan gépjármű használata.

Végeredmény:

Két törött autó, neked a biztosító nem fizet, a másikat a rendőrség bünteti.

2016. jan. 14. 11:14
 6/9 anonim ***** válasza:
Hivezkozhatsz rá, csak nehéz bizonyítani, bár nem lehetetlen, ha nem tört annyira össze a másik autó, viszont ha ez megtörténne azonnal rendőrt kell hívni és neki is elmondani, ő ott a helyszínen meg is nézheti akár, és nem is kell hogy egyik se világítson, elég ha valamelyik nem működik, mert annak ugye kéne. Viszont ha csak egy nem működik neki attól nem biztos hogy a nyakába tudják varrni a teljes felelősséget. Ha meg nincs neki teljes felelőssége, akkor lesheted a károd kifizetését. Szóval csak óvatosan!
2016. jan. 14. 12:32
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Mint írtam, nem áll szándékomban balesetet szenvedni, annál jobban kell a kocsi.

Csak mivel már nem ez volt az ilyen első, ezért kíváncsi lettem, hogy ha véletlenül baj lenne, ki lenne a hibás.

A csak az egyik működő féklámpát már "megszoktam", lassan már az a kevés autó, amelyiknek elől-hátul tökéletesen működik minden lámpája.

Ezért érdekelt, hogy ha egyáltalán nincs féklámpa, akkor mi van.

2016. jan. 14. 14:24
 8/9 A kérdező kommentje:

És igen, a követési távolság. Csak nem mindegy, hogy mekkora követésit hagyok. Ha tehát akkorát, amivel meg tudok állni, ha ÉSZLELEM, hogy fékez, tehát felvillan a féklámpája, akkor azon a távolságon nem tudok megállni, ha nincs féklámpa, és 70-ről satuzik, mert nincs időm reagálni, ha nincs féklámpa, csak hirtelen megáll. Nyilván tompítani tudom, de elkerülni a balesetet nem hiszem.

Na mindegy. Remélem nem lesz ilyen sosem.

2016. jan. 14. 14:29
 9/9 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy pont elegendő az 1-es magyarázata...az nem mentség, hogy nem működött a féklámpája..

Ha hetvenről satuzik, annak oka van...pont annyit kell rátartani, hogy amennyi az észlelési idő(távolság)

olyan sebességgel kell haladni, és olyan távolságban...ez egy ilyen társasjáték..

2016. jan. 14. 14:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!