Ha egy féklámpa nélküli kocsiba belemegyek, minden esetben ő a hibás?
Tegnap megint belefutottam egy ilyenbe. Egyáltalán nem működött az előttem lévő féklámpája. Ha ilyen esetben belemegyek hátulról, akkor vizsgálják a követési távolságot, meg ilyenek, vagy egyértelműen ő a hibás?
Nem szeretném összetörni a kocsim (egy sima swift), de sokat megyek, és az utóbbi időben nem ez az első ilyen, hogy féklámpa nélkül közlekedik valaki - előttem.
Nekem új fékeim vannak, és új téligumik, ennek ellenére előfordulhat, hogy nem veszem időben észre a féklámpa hiányát, és nem tudok megállni (ha pl 70-ről satuzik).
Meglátásom szerint akkor is osztoznátok, ha semmiféle világítása nem lenne, s vaksötét éjszakában mentek.
Olyan sebességgel szabad CSAK közlekedni, hogy a belátható útszakaszon meg is tudj állni biztonságosan. A követési távolságot is úgy kell megválasztani, hogy ha az előtted menő „falnak ütközik”, akkor se rombolj bele.
Nyilván úton nem fog falba menni.
Ha meg fékez, akkor számítok rá, hogy a féklámpa felvillan, nem pedig a sebességcsökkenésből kell észlelnem, hogy meg fog állni. Mert akkor minek az autókra féklámpa.
Szóval én ha normál követési távolságot tartok, és a féklámpa hiánya miatt későn észlelem a lassítását, és ezért megyek bele, akkor is hibás vagyok részben?
#2 - igazából se a gyalogoson, se a kerékpároson nincs féklámpa.
Én is nagyon rászoktam, hogy a középső féklámpát figyelem, aztán múltkor meglepődtem, mert egy Golf 2-n nem volt, én meg vártam hogy majd felvillan. De ez hibás gyakorlat, nem csak a lámpát kellene figyelni.
Ha belecsattansz hátulról, akkor jellemzően te vagy a felelős a követési távolság nem megfelelő megválasztása miatt. Talán a műszaki hiba miatt el lehet érni, hogy megosszák a felelősséget, de nem tenném rá a havi fizetésemet.
Szerencsére ilyenben nem volt részem, talán jobb lenne ha egy baleseti helyszínelő válaszolna a kérdésre, biztosan hasznosabb lenne.
Gondolom számítanak a körülmények is, hiszen nem mindegy hogy a dugóban araszolva koccansz neki vagy autópályán satuzik be előtted.
Elvileg olyan követési távolságot kell tartanod, hogy a hirtelen fékezése esetén is meg tudj állni. Viszont nem működő féklámpákkal nem közlekedhetsz.
Amit Tőled elvárnak a közlekedésben, azt úgy hívják, hogy KÖVETÉSI TÁVOLSÁG.(nem lámpanézegető vezetés)
Ha nem tartod be, és összetöröd, akkor Te vagy a hunyó, tehát a Te biztosításod bánja.
Emellett a féklámpa nélkülit is megbüntetik, csakhogy az nem a biztosítóra tartozik, hanem a rendőrségre. Két külön lehúzás.
A Te bűnöd a követési távolság be nem tartása, az előtted levőé pedig a közlekedésre alkalmatlan gépjármű használata.
Végeredmény:
Két törött autó, neked a biztosító nem fizet, a másikat a rendőrség bünteti.
Köszönöm a válaszokat.
Mint írtam, nem áll szándékomban balesetet szenvedni, annál jobban kell a kocsi.
Csak mivel már nem ez volt az ilyen első, ezért kíváncsi lettem, hogy ha véletlenül baj lenne, ki lenne a hibás.
A csak az egyik működő féklámpát már "megszoktam", lassan már az a kevés autó, amelyiknek elől-hátul tökéletesen működik minden lámpája.
Ezért érdekelt, hogy ha egyáltalán nincs féklámpa, akkor mi van.
És igen, a követési távolság. Csak nem mindegy, hogy mekkora követésit hagyok. Ha tehát akkorát, amivel meg tudok állni, ha ÉSZLELEM, hogy fékez, tehát felvillan a féklámpája, akkor azon a távolságon nem tudok megállni, ha nincs féklámpa, és 70-ről satuzik, mert nincs időm reagálni, ha nincs féklámpa, csak hirtelen megáll. Nyilván tompítani tudom, de elkerülni a balesetet nem hiszem.
Na mindegy. Remélem nem lesz ilyen sosem.
Még annyit, hogy pont elegendő az 1-es magyarázata...az nem mentség, hogy nem működött a féklámpája..
Ha hetvenről satuzik, annak oka van...pont annyit kell rátartani, hogy amennyi az észlelési idő(távolság)
olyan sebességgel kell haladni, és olyan távolságban...ez egy ilyen társasjáték..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!