Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan tisztítható a fékportól...

Hogyan tisztítható a fékportól a fék?

Figyelt kérdés
Van egy 2003-as Skoda Octaviam, első autóm, kb 1 hónapja vettem de 1 hete eléggé hangos, visító hangja van a hátsó féknek fékezéskor... Az előző tulaj konkrétan a szomszédom, kérdeztem tőle, 2 hónapja ellenőrizte a féket és még nem volt lekopva, viszont azt mondta hogy előfordulhat hogy a fékpor rajtamarad a fékpofán és ettől adhat ki nyikorgó hangot. Azt is mondta, hogy lassan rövid szakaszon kicsit húzzam fel a kéziféket menet közben, és az levinné róla annyira, hogy elmúlna a visító hang. Ez működhet? vagy inkább vigyem szervizbe?

2015. nov. 16. 11:55
 1/5 anonim ***** válasza:

A szomszéd is csak távolról látott még autószerelőt, az az érzésem. A fékpor fékezésnél mindenfelé száll, lerakódik a felnire, a féknyeregre, a dísztárcsára - de a betét felületén nem áll meg. Nem tud, mert fékezésnél folyamatosan koptatja a tárcsa.

Húzgálhatod a kéziféket, ha jólesik, csak nem tudom, mi értelme van. Inkább az kellene megnézni, hogy nincs-e vasig kopva a fékbetét és megvan-e a rezgéscsillapító aláté alatta. A fékbetétek fém hordozója eléggé vastag, aki nem ért hozzá, hiheti azt a teljesen lekopott betétről, hogy bőven van még rajta anyag. A rezgéscsillapító alátét meg általában a "nem kell ide ez a sz*r!" jelszóval tűnik el, hiába adják az új betétekhez is. Végül is nem feltétlenül szükséges, működik nélküle a fék, csak néha érdekes hangokat ad ki.

2015. nov. 16. 12:04
 2/5 veterán vas ***** válasza:

Szóval, adott egy fékpofa. Amikor használják -értsd nekifeszül a fékdobnak- akkor a súrlódástól fogy, kopik. Az elhasználódott anyag, leginkább por alakjában jelenik meg. Ha jól értem, a nagy tudású szomszédod azt állítja, hogy ez a keletkezett por visszaszáll a fékbetétre és ettől nyikorgó/visító hangot ad?

Hmmmmm, ezt nem minősíteném.

Megoldásnak azt ajánlja, hogy húzd rá a kéziféket. Érdekes megoldás, hiszen ha fékezel, attól újabb por-adag keletkezik, tehát még nyikorgósabb lesz a fék....... :D

Szóval ez, a 22-es csapdája!

Javaslom keress más beszélgető partnert fékpor-ügyben. ;)

2015. nov. 16. 12:39
 3/5 anonim ***** válasza:

A én suzukim pont ilyen.

Azt mondta rá a szerelőm tegnap előtt, hogy konkrétan életveszélyes a fék, mert már nincs ferodol a pofán, csak a fém van meg...

Úgyhogy ne a szomszéddal diagnosztizáltasd a problémát (főleg ha a közelmúltban ő adta el neked), mert adott esetben a sajátod és más élete múlik rajta. Minél előbb vidd el akár csak egy átvizsgálásra.

2015. nov. 16. 12:42
 4/5 anonim ***** válasza:
Akárhogy tisztítod, a sípolás nem fog tartósan elmúlni, ahhoz fékbetétet kell cserélni, lehetőleg puhább anyagút, na ezt nem egyszerű megállapítani.
2015. nov. 16. 12:51
 5/5 veterán vas ***** válasza:

Lehet hogy az okos szomszéd is azt az elvet vallja, hogy "az eleje a fontos, mert ott a súly, az kopik erősebben, azért van ott tárcsafék...". Ez különben igaz, de nem azt jelenti, hogy a hátsót nem kell ellenőrizni.

Szinte naponta találkozunk 8-10 éves autókkal, amikben a hátsó fék még sosem volt megbontva. :(

2015. nov. 16. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!