Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 13 éves nyári gumi érett már...

13 éves nyári gumi érett már a cserére?

Figyelt kérdés
A mintázata szerint még alkalmas, mivel kb 5-6mm. Viszont azt vettem észre, hogy 80-90km óránál a medres úttesten aquaplanning-ol esős időben, noha nem igazán használom esőben az autót. Vagy ez a jelenség akkor is jelentkezne, ha újak lennének a gumik? Száraz úton viszont jó. Érdemes cserélnem? A gumi még eredeti az autón, kb 70.000km-t futott 185/65 R15 méretű. A Hankook ECO K425 ár érték arányban nagyon klassz, viszont ott jobban ajánlott a 195/65 R15, a fogyasztási adatot nézve. Egyáltalán erre a felnire ez ráhúzható? Sokkal érezhetőbb lesz a súrlódás, hogy ez szélesebb?

2015. okt. 4. 11:06
 1/10 anonim ***** válasza:
73%

13 éves gumit már nem használunk, akkor sem ha még vastag a futófelülete, mert balesetveszélyes. A gumi anyaga elöregszik, kifárad, elrepedezik, rossz lesz a tapadása.

Mielőbb cseréld le!

2015. okt. 4. 11:17
 2/10 anonim ***** válasza:
Ált. 8 év utána már mindenképp le kell cserélni a gumit, az előttem hozzászóló leírta miért.
2015. okt. 4. 11:34
 3/10 anonim ***** válasza:
6 év , után már öregnek számít, függetlenül,attól,hogy a bordázatának mélysége még megfelelne.
2015. okt. 4. 12:06
 4/10 anonim ***** válasza:

Nincsenek mikrorepedések már a gumi felületén? Ennyi idő alatt bőven elöregszik.

Az enyém most 6 éves, ezen is még bőven van mintázat, de tavasszal újat veszek.

Elvileg az egy centivel szélesebb guminak rá kell mennie a felnire, hacsak a 185-ös nem már határeset volt arra a felnire. De ha gyári gumi, akkor nem valószínű. Viszont a 195 szélesnél ha ugyanúgy /65-ös, akkor a kerék össz. átmérője nagyobb lesz. Így ha nincs szoftveres korrigációra lehetőség, az óra is egy kicsit csalni fog. 1 cm szélességkülönbség szerintem nem nagyon érezhető, még fogyasztásban sem.

2015. okt. 4. 14:25
 5/10 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát!

Utolsó: De vannak, már évek óta hajszál repedt, sőt két gumin van egy kb. 1cm-es nem túl mély vágás is. Nem tudom ki mennyire ismeri Lillafüred és Eger közt az utat, de ott nagyon jól teljesített a gumi +20C fokon. Sok kanyart 60km/h órával vettem be, és még csak meg sem nyikkant a gumi. Ettől függetlenül érett a cserére?

2015. okt. 4. 14:30
 6/10 anonim ***** válasza:

Szerintem ezt neked kell érezned.Nekem 2000-es Good Year gumik vannk az autómon.Nagy melegben kanyarban nyekergett,ezt leszámítva esőben is megáll,mint a szög.

Ha repedezne(szerencsére nem teszi)akkor cserélném őket.

2015. okt. 4. 14:35
 7/10 anonim ***** válasza:
A prémium gumigyártók szerint elmehet akár 10 évet is egy garnitúra gumi, ha addig nem kopott el és nincs sérülése. De 13 éves, annak már itt az ideje.
2015. okt. 4. 14:38
 8/10 anonim ***** válasza:

használd nyugodtan, majd a bírósági tárgyaláson a szakértő ezzel fogja kezdeni: ..a baleset bekövetkezte nagyban függött a vádlott által használt közlekedésre alkalmatlan gumi állapotától..

kell ez? ugyehogy nem?

2015. okt. 5. 07:35
 9/10 A kérdező kommentje:
Utolsó: Ebben igazad van, de a recézettsége viszont még jó. Ezért merült fel bennem a kérdés. Tény, hogy hajszálrepedések már akadnak rajta.
2015. okt. 5. 19:25
 10/10 anonim ***** válasza:
jó az 20 év a max élettartam utána kuka
2022. márc. 25. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!